Friluftsliv i vackra ramar

Silkeborg Trailcenter är ett fint litet långhus med klassiska kvaliteter

Troldtekt cementgebonden houtwolpanelen verzekeren een superieure akoestiek in sportarchitectuur

Den danska staden Silkeborg omges av ett storslaget landskap. Här slingrar sig floden Gudenå fram genom den kuperade terrängens skogstäckta åsar med anor från istiden. De många små och stora sjöarna i området bidrar till ett rikt djurliv. Slåensø – Danmarks renaste sjö – är en av dessa och här kan man dricka vatten direkt ur sjön. I närheten växer också Nordens högsta träd, en douglasgran på hela 53,7 meter.

Med andra ord är det inte så konstigt att Silkeborg kallas ”Danmarks friluftshuvudstad”. Det är en perfekt utgångspunkt om man vill ägna sig åt olika utomhusaktiviteter. Här finns gott om vackra vandringsleder och utmanande spår för terränglöpning och MTB-cykling. Silkeborg Trailcenter ligger precis på gränsen mellan stad och skog. Det är en nybyggd friluftsgård som används av allt ifrån privatpersoner till föreningar, skolor och äldreboenden.

Den svartmålade, avlånga byggnaden är uppförd i trä med en stomme av platsgjuten betong. Huvudentrén är snyggt markerad med en båge av svarta träribbor som bryter av den strama formen och ger ett välkomnande intryck. Mot söder finns en övertäckt terrass som erbjuder skydd mot både sol och regn.

Den väl genomtänkta planlösningen utgörs bland annat av ett ljust allrum på 80 kvadratmeter som kan öppnas upp ut mot terrassen. Taket är klätt med Troldtekt i naturträ som ligger helt i linje med den enkla och informella stilen på övrig inredning.

Här finns också en trivsam klubblokal med tillhörande kök. Samtliga rum, även toaletter och omklädningsrum, hänger samman via en korridor med högt i tak. Alla material i hela byggnaden passar fint ihop, och det är verkligen ett ställe värt ett besök – med eller utan cykel.