Multifunktionell simhall med utsikt över Rhen

”Rheinblick 741 – Begegnung am Wasser” ligger vid kilometerskylt 741 längs floden Rehn och har också blivit uppkallad efter den, och är ett av de mest innovativa byggprojekten i Düsseldorf.

Photo: Olaf Wiechers, arkitekt

Nordrhein–Westfalens huvudstad Düsseldorf har skapat en framtidsorienterad bad- och mötesplats för fritid, sport och politik direkt vid Rhen tillsammans med Bädergesellschaft Düsseldorf mbH. I det ekologiska byggnadskomplexet, som med sin form och silvergrå fasad ska påminna om en kiselsten som ligger vid Rhen, finns en simhall samt en sjukgymnastikmottagning, en gymnastiksal som kan användas av föreningar och för sjukgymnastik samt ett evenemangsrum för upp till 200 personer.

Dessutom rymmer den multifunktionella och helt barriärfria nya byggnaden ett regionförvaltningskontor med rum för regionledningens möten och konferenser. Precis intill komplexet finns en stor anläggning med 131 parkeringsplatser och cykelparkeringar. Mittemot ligger en 50 gånger 70 meter stor fotbollsplan.

Unik simhall

”Rheinblick 741 – Begegnung am Wasser” är den enda simhallen i Düsseldorf där besökare kan simma sina längder med utsikt över Rhen. Tack vare den stora fönsterytan släpps det också in gott om dagsljus. I simhallen finns en 25 meter lång bassäng med hopptorn, en separat 15 gånger 8 meter stor undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten, en varmvattenbassäng och ett kärleksfullt utformat plaskområde för barn med många färgglada vattenleksaker. En höjdpunkt här är ”Miniatyr-Rehn” som flyter genom området och som kan dämmas upp.

Från en lång stenbänk som löper runt undervisningsbassängen kan man se alla områden.

Akustikplattor i triangulär form som designelement

I barnområdet skapar turkosblå mosaikkakel i kombination med brunt golvklinker och ljusa väggar en vänlig atmosfär. I simbassängområdet har stora bruna golvklinkerplattor kombinerats med brunt mosaikkakel, vilket skapar en varm kontrast till de ljusa väggarna. Ett speciellt blickfång och viktigt designelement är de installerade Troldtekt-takplattorna i triangulär form i vilka vattenytan ger sken av att återspeglas.