Ny simhall: Ett hälsosamt liv i en hälsosam miljö

I Linköping har stadens invånare fått en ny simstadion med både fitness och spa. Projektet är ritat av Winell & Jern arkitekter och har certifierats med Miljöbyggnad Silver. Flera varianter av Troldtekt akustiklösningar ingår i designen.

Troldtekt akustikplattor tål fukt och passar därför mycket bra som akustiktak och väggbeklädnad i t.ex. simhallar

Det har blivit mycket roligare att motionera i Linköping. År 2019 beslutade kommunen att det var dags för en ny och modern simhall som samlar alla viktiga faciliteter på ett ställe – olika typer av simbassänger, fitnessområde, spaområde, kaféer och bra omklädningsförhållanden.

Priset var 820 miljoner kronor och våren 2023 invigdes det färdigbyggda Tinnerbäcksbadet.

Den totala ytan är cirka 22 000 kvadratmeter fördelad på fyra våningar och det finns plats för över 3 000 besökare samtidigt. Företaget Medley ansvarar för driften av simhallen.

Nya Tinnerbäcksbadet är ritat av Winell & Jern arkitekter och är Miljöbyggnad Silver-certifierat.

Simhall med allt

Simhallen innehåller en 50 meter lång bassäng med tio banor och läktaren för tävlingar och mästerskap, en 25 meter lång bassäng, en hoppbassäng och en familjebassäng med bland annat vågbassäng, tre vattenrutschkanor och en bassäng för de allra minsta barnen. Dessutom finns det en utbildningsbassäng samt rehabiliteringsbassäng med justerbar botten.

På första våningen finns ett fitnesscenter samt träningsanläggningar på cirka 1 000 kvadratmeter och på de översta våningarna finns ett avkopplingsområde med spa, olika typer av bastu och utgång till utomhusterrasser.

Från källarnivå finns utgång till utomhusbassängen.

Ljust och bra akustik

Utifrån kommer Tinnerbäcksbadets arkitektur tydligt i karaktär med sin form och storlek. Byggnadens stora glaspartier löser upp gränsen mellan ute och inne och naturen runt omkring dras med in.

Inomhus har man valt en enkel materialpalett med betong och kakel i ljusa och beige toner som samspelar med träpaneler, Troldtekts träbetongtak och gröna växter.

Troldtekt akustikplattor i naturträ ingår på flera sät i byggnadens design. Både som det klassiska akustiktaket, i en variant monterad i ett Troldtekt T-profilsystem och som frihängande akustiska öar mellan de framträdande träkonstruktionerna i simhallen.

Lösningarna säkerställer god akustik i miljöer där ljudnivån snabbt kan nå en obehaglig nivå.

Samtidigt är Troldtekt ett mycket lämpligt material för våtrum som simhallar och omklädningsrum, eftersom akustikplattorna tål en fuktbelastning på upp till 98 procent (+/- 2 procent) i kombination med höga temperaturer på upp till minst 40 grader.

Läs mer om Troldtekt i simhallar och våtutrymmen