Bra akustik del av ikonisk design

Ett nytt multisportcenter har öppnat i källaren till Warszawas berömda universitetsbibliotek.

Väggbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i kulturbyggnad
Photo: Piotr Skorek Photolicous

Warszawas universitetsbibliotek är känt för sin unika fasad av betong och glas. Byggnaden har dessutom en av Europas största takträdgårdar och är ett lysande exempel på samspelet mellan arkitektur och hållbarhet.

Biblioteket, med sina butiker, caféer och restauranger samt fantastiska utsikt över staden, är faktiskt så populärt att Trip Advisor har listat det som en av Warszawas tio bästa sevärdheter.

Biblioteket, som öppnade för första gången 1999, är ritat av Architekci studio, som även ligger bakom det senaste projektet: att bygga om källaren till ett multisportcenter.

Det här är det första projektet att färdigställas inom ramen för universitetets program för 2016–2025, som omfattar uppförande av nya byggnader och ut- och ombyggnad av befintliga anläggningar. Universitetet förväntas genomföra totalt 18 projekt under de närmaste tio åren.

Sportcentret har en yta på 6 000 kvm, med två sporthallar, ett gym, ett crossfit-rum, en ergometer, tre multifunktionsrum, omklädningsrum, sanitära utrymmen, gemensamma utrymmen samt ett rum för e-sport och underhållning.

Det kommer att vara tillgängligt för studenter och anställda vid universitetet och användas för diverse tävlingar, turneringar, idrottsevenemang samt andra aktiviteter som dans, fäktning, bordtennis och yoga. Sportcentret kommer att kunna användas av totalt 4 000 personer per vecka.

På grund av det stora antalet hårda ytor och betongkonstruktioner i källarvåningen valde arkitekterna att använda Troldtekt akustikplattor på många ställen. Dessa bidrar till att absorbera ljudet och minska efterklangstiden vid högljudda sportaktiviteter och stora grupper av människor. Plattornas inneboende hållbarhet, styrka och slagtålighet gör dem till en mycket bra och avancerad lösning. Förutom att åtgärda själva ljudproblemet har de dessutom blivit en del av byggnadens ikoniska design.

Med spännande former och olika färger, som grönt, grått och svart, ger plattorna definition och karaktär åt de stora betongytorna. Troldtekt akustikplattor har också använts som stora hängande bafflar, både vertikalt och horisontellt, för att skapa attraktiva, tredimensionella takformationer.