Hållbart laboratorium har öppnat i Berlin

Troldtekt akustiklösningar finns med i världens första C2C LAB som just har öppnat i Berlin.

Den helrenoverade byggnaden är utbildningscentrum, NGO-kontor och ”levande laboratorium” för Cradle to Cradle-certifierade byggmaterial.

I ett nytt kunskapscentrum i Berlindistriktet Prenzlauer Berg kan arkitekter uppleva och experimentera med Cradle to Cradle-certifierade byggmaterial och cirkulära materialflöden. C2C LAB rymmer både ett utbildningscenter, kontor för NGO:n Cradle to Cradle e.V. och ett ”levande laboratorium”.

Här finns gröna väggar som renar luften. Mattor som binder partiklar. Och kontorsmöbler som inte bara är hälsosamma för människor utan också för miljön. Allt material som använts i det 400 kvadratmeter stora C2C LAB lever upp till Cradle to Cradles kriterier för hälsosamma produkter som kan återgå till naturen eller återanvändas i nya produkter.

– Vi är stolta över att ha genomfört den första fastighetssaneringen i världen enligt Cradle to Cradle-kriterierna med C2C LAB, och på så vis kunnat visa hur Cradle to Cradle fungerar i praktiken. Därmed har vi skapat ett unikt flaggskeppsprojekt som förhoppningsvis kan inspirera många fler, säger Tim Janßen, vd och styrelsemedlem i Cradle to Cradle e.V. som står bakom projektet.

Byggnaden som inrymmer C2C Lab är från 1986 och byggdes ursprungligen som en så kallad ”Plattenbau” av stora, prefabricerade järn- och betongelement. Den här typen av flervåningshus var karakteristiska under DDR-tiden.     

 

En grundlig, grön renovering

I renoveringen har byggnadens bottenvåning gjorts om. De gamla väggarna revs, och med C2C-glasväggar har åtta lokaler skapats som är lättare och mer öppna. Gamla skadade golv togs bort och ersattes med C2C-mattor och hårda golv. Andra mer hållbara golv som ett terrazzogolv har bevarats. För att få in en massa naturligt ljus i byggnaden gjordes fönsterpartierna större och ersattes med C2C-fönstersystem.

– För närvarande spelar så kallat hållbart byggande vid nybyggnationer en allt större roll. Vid sanering av fastigheter däremot handlar det om en nisch som vi med C2C LAB:s sanering vill sprida brett, säger Tim Janßen.

– Med C2C LAB skapas ett Real-World Laboratory (RWL) för C2C där man visar materialen i saneringen och hur man gör i praktiken samt innovationer. Saneringen visar hur man bygger i det befintliga beståndet enligt C2C, hur man använder kretsloppsanpassade produkter utifrån hur de ska användas och var det fortfarande finns utmaningar, berättar han. 

Även arbetsmetoderna under renoveringen anpassades efter Cradle to Cradle-kriterierna om nedmonteringsbarhet – så här har inget material fästs med lim eller skum. C2C-väggfärger, akustiktak och gröna väggar skapar inte bara en hälsosam miljö, utan ger också byggnaden ett naturligt uttryck.

Olika varianter av Troldtekt akustikplattor har använts på tak och väggar i både mötesrum och konferensrum.

Behov av hållbar innovation

Troldtekt akustikplattor består till 100 procent av de naturliga materialen trä och cement. Plattorna är Cradle to Cradle-certifierade på silvernivå och de cirkulära principerna är en central del av Troldtekts strategi. Till exempel kan kapspill och rester från Troldtekts produktion användas som jordförbättring eller ingå i produktionen av ny cement hos cementleverantören Aalborg Portland. 

– Jordens resurser räcker helt enkelt inte till för de traditionella konsumtionsmönstren. Därför finns det behov av hållbar innovation. Cradle to Cradle-konceptet visar vägen genom att göra verktyg tillgängliga så att företag och organisationer kan arbeta systematiskt med cirkulär ekonomi. Den utvecklingen är något vi vill bidra till – för samhällets skull och för att hållbar produktion blir en avgörande konkurrensparameter under åren framöver, säger Peer Leth, vd på Troldtekt.

– Tyskland är en av våra hemmamarknader och därför är det naturligt för oss att stötta Cradle to Cradle e.V., som arbetar intelligent för att sprida cirkulär ekonomi. Det visar de bland annat med öppnandet av det nya C2C LAB, fortsätter han.      

Invigdes på C2C Summit

Som partner i C2C LAB var Troldtekt i september vid C2C Summit inom byggande och arkitektur, där flera hundra deltagare sammanstrålade i Umweltforum Berlin. Konferensen omfattade också den officiella invigningen av C2C LAB med guidade turer i det nya laboratoriet.

>> Läs mer om Troldtekt och Cradle to Cradle

FAKTA OM C2C LAB:

  • Byggnaden med det 400 kvadratmeter stora C2C LAB uppfördes ursprungligen 1986.
  • C2C LAB är helt nyrenoverat med sunda material – i linje med principerna för Cradle to Cradle.
  • Över 30 partner har varit inblandade i renoveringen av C2C LAB.
  • Aktiviteterna på C2C LAB ska bland annat bestå av utbildningar, guidade visningar, C2C-expertforum, seminarier och workshoppar.
  • C2C LAB ska också fungera som arbetsplats för medarbetarna på NGO:n Cradle to Cradle e.V. 

Troldtekt produkter:

Tak- och väggbeklädnad: Troldtekt akustikplattor
Färg: Naturträ, grå 202, vit 101
Struktur: Extremt fin (0,5 mm träull) och ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil: 5 mm fas, K5, och 5 mm fas och spår, K5-N