Ska du välja designtak? Ta del av arkitektens råd

Gillar du den nordiska inredningsstilen med avskalad lätthet och diskreta linjer? Eller vill du ha en mer uttrycksfull känsla? Ett Troldtekt designtak säkerställer både optimal akustik och unik karaktär i ditt hem. Arkitekten bakom serien med Troldtekt designlösningar hjälper dig att välja rätt akustiklösning.

Det är i hemmet vi samlar våra tankar och de människor vi bryr oss om. Därför är det också viktigt att hemmet bidrar till trivsel och komfort. Med Troldtekts akustiklösningar av danskt trä och cement kan du förbättra livskvaliteten med god akustik – och samtidigt få ett hem med unik design.

– Material som sten, glas, gips, betong och stål är populära, medan gardiner och mattor blir allt mer sällsynta inslag. Denna kombination kan innebära stora akustiska utmaningar, eftersom ljudet kastas runt mellan de hårda ytorna och förvandlar samtal till buller. Därför väljer många att använda hemmets största ytor – tak och väggar – för att reglera akustiken. Det ger samtidigt rummet mer struktur och karaktär.

Tre saker att tänka på när du väljer lösning

Michael Christensen, inhouse-arkitekt på Troldtekt A/S, har skapat Troldtekts designserie med tolv formstarka lösningar. Han lyfter fram tre saker du bör tänka på när du ska välja en Troldtekt designlösning som passar ditt hem och din personlighet.

1. Vill du ha en diskret eller distinkt stil?

– Taket är den största ytan och spelar därför en viktig roll för hemmets helhetsintryck. Troldtekt line med längsgående spår över hela takytan är ett utmärkt val i rum med högt i tak. I hus med lägre takhöjd är vår senaste lösning, Troldtekt v-line, ett bra alternativ. Den har mer diskreta spår, men fungerar ändå som ett ”designelement”.  

2. Ljust och lätt eller mörkt och murrigt?

– Ljusa och lätta färger har länge varit dominerande inslag i våra hem. Så är det fortfarande, men vi ser att allt fler vågar satsa på mörkare färger. Det ger en speciell intimitet, men ställer också vissa krav på övrig design och inredning i hemmet. Personligen tycker jag att svarta eller mörka tak kräver en viss takhöjd.

– Med en Troldtekt designlösning kan du välja fritt över hela färgskalan. Många väljer att ta med naturen in genom att välja våra plattor i naturträ eller naturgrå. Vitt är fortfarande den mest populära färgen på målade plattor, men de senaste två, tre åren har vi sålt betydligt fler tak som antingen är svartmålade eller har en mörk specialfärg.

3. Vilken yta vill du utnyttja?

– Eftersom taket är den största ytan är det också här akustikplattorna ger störst effekt. Men man kan tillföra mer dekorativa detaljer genom att klä en vägg med exempelvis Troldtekt curves, som har böljande spår, eller de mer expressiva lösningarna Troldtekt rhombe, puzzle eller tilt line. De kan användas för att skapa mer flexibla mönster, eftersom dimensionerna för varje enskild platta är mindre än för en klassisk akustikplatta.

Så stor akustisk skillnad blir det med Troldtekt

  • I ett typiskt kök/allrum, där familjen tillbringar mycket tid, är det lämpligt med en efterklangstid på 0,6–0,8 sekunder. Efterklangstiden är den tid det tar för ett ljud – till exempel en klapp med händerna – att dö ut.

 

  • I ett 40 kvadratmeter stort rum med klinkergolv och gipstak som är öppet till nock kan efterklangstiden lätt vara över tre sekunder.

 

  • I samma rum kan efterklangstiden begränsas till cirka en halv sekund om man monterar ett Troldtekt akustiktak direkt under takisoleringen.

 

Troldtekts akustikkalkylator är ett kostnadsfritt onlineverktyg för att beräkna efterklangstiden i olika rum.

Testa akustikkalkylatorn