Sorte Louis: Läcker mat i lugnt vatten

Efter att ha bott fem år på en gammal tullbåt i Holland, fick Preben Hald och Tina Steen idén att starta ett kafé på vatten. De bestämde sig för att köpa en liten färjebåt och göra om den till restaurang.

Efter en totalrenovering som pågick flera månader har båten nu ett professionellt kök, en bar och obetalbar charm. Nu kan gästerna stiga ombord på Sorte Louis och avnjuta vällagad mat gjord på färska danska råvaror i en välkomnande, avslappnad atmosfär.

 

Foto: Pigeon Air Photo ApS

I juni 2016 togs de första gästerna emot i restaurangen på båten Sorte Louis i Marselisborgs marina i Århus. Köket serverar allt från hängmörad dansk entrecote till fisk från den lokala fiskhandlaren – och även prisvärda rätter för studenter. Restaurangen har 48 sittplatser och nästan lika många personer får plats på däck.

Både båten och restaurangen ägs av paret Preben Hald och Tina Steen. Under en period innan de öppnade restaurangen drev de ett kafé, men har stor erfarenhet av livet på till sjöss.

”Vi har seglat under många år, och för sex år sedan köpte vi en gammal tullbåt som hade använts på kanalerna i Holland. Båten blev ett hem för oss och våra tre barn, men folk som strosade förbi vår båt i hamnen brukade anta att det var ett kafé – kanske eftersom vi hade en ölkran i köksbordet”, berättar Preben Hald. 

”Så för ett par år sedan såg vi varandra i ögonen och bestämde oss för att öppna ett kafé ombord. Vi serverade mestadels dryck men även panini och tapas. Kaféet blev en stor framgång, med massor av nöjda kunder, men efter ett tag började vi känna att det blev trångt, med tanke på att båten även var vårt hem”.

Lösningen blev att köpa en större båt, så att familjen kunde fortsätta driva restaurangen men även njuta av lugn och ro på den egna husbåten.

 

Behov av omfattande ändringar

Preben Hald kände till Sorte Louis sedan den tid då båten tjänade som färja på en sträcka utanför Mittjyllands östkust. Han spårade båten till Holbæks hamn, och när ägaren – en lokal affärsman – gick med på att sälja, började drömmen ta form.

”Den 10 januari 2016 tog jag med mig några vänner och körde tillbaka Sorte Louis till Århus. Sedan började vi renoveringsarbetet genom att plocka isär hela båten. Den var i gott skick, men vi hade stora planer för den”, säger Preben.

”Vi tog bort allting under däck för att lägga vinylgolv och installera ett professionellt kök, komplett med gas-, vatten-, avlopps-, värme- och ventilationssystem. Vi satte upp skärmar som skyddar matgästerna mot blåst varhelst de befinner sig på båten. Den tredje stora förändringen var att vi delade styrhytten på mitten och förlängde den med några meter, för att skapa utrymme för en ordentlig bar.” 

 

Fullt hus, utan höga ljudnivåer

En av få saker som lämnades oförändrade ombord på Sorte Louis var det vitmålade träullstaket, som hade installerats vid en tidigare renovering.

”Taket gör att akustiken är behaglig även när restaurangen är fullsatt. Det är till stor hjälp i det begränsade utrymmet, där det inte finns så mycket annat som kan dämpa ljudet”, säger Preben, som har fullbordat takets utseende genom att montera en mahognylist.  

Under hela processen med att omvandla färjan till en charmig restaurang med modern utrustning, var han både arkitekt och hantverkare. Preben var tidigare grafisk designer men arbetar nu heltid i restaurangen. Hans fru Tina arbetar också aktivt med restaurangen men har ett annat dagjobb. Paret har anställt en kock som lagar de läckra rätterna.

”Vi har inte så stor erfarenhet av att driva restaurang och kafé. Men vi vet vad det innebär att ha en båt. Det viktigaste för oss – förutsatt att allt från vatten- och dieseltankar till ventilationssystem och pumpar fungerar och båten är ordentligt förtöjd – är att våra gäster får en trevlig och avkopplande stund”, säger Preben Hald.  

Sorte Louis galleri