Middag med utsikt över maktens korridorer

106 meter högt är mitttornet i Christiansborgs slott, hemvist för danska Folketinget och en omisskännlig del av Köpenhamns skyline.

Potentialen hos det stora tornrummet, med elva meter i takhöjd, uppdagades vid renoveringen av byggnaden. Utrymmet har nu omvandlats till en restaurang där besökarna har tillgång till en stor utsiktsplattform.

Christiansborgs slott ligger i hjärtat av Köpenhamn. Den praktfulla byggnaden är utan tvekan ett maktens centrum i Danmark. Christiansborg är också den danska demokratins fäste, då byggnaden hyser statsministerns kontor, det danska parlamentet och Danmarks högsta domstol. Vissa delar används även för kunglig representation. Därav brukar byggnaden ofta kallas för ”borgen” eller ”slottet”.

1884 brann det andra Christiansborg ner, och den nuvarande byggnaden – det tredje Christiansborg – uppfördes mellan 1907 och 1927. Det 106 meter höga mittornet är Köpenhamns högsta punkt, och ett viktigt kännemärke i stadens vackra skyline.

 

Tornrum med stor potential

Under en period fram till 2009 renoverades tornet utvändigt. Kopparbeklädnaden förnyades, liksom den underliggande betongkonstruktionen, som på sina ställen hade vittrat.

Under renoveringsarbetet upptäckte arkitekterna – Henrik Levinsen och Dorthe Andersen – den stora potentialen hos tornrummet, en fantastisk förvaringsplats med 11 meters takhöjd och fylld med statyer, historiska arkitekturmodeller och enorma lejonstatyer.  Det var som en scen hämtad ur en film, men fullt verkligt. Allt var täckt av tjocka dammlager.

 

Restaurang och tillträde för allmänheten

Det danska parlamentets presidium och blivande talmannen, Mogens Lykketoft, blev entusiastisk över arkitekternas upptäckt och deras förslag om att ge allmänheten tillträde till tornet och inrätta en restaurang.

Förslaget klubbades igenom och det omfattande arbetet med att omvandla rummet till en restaurang inleddes. Projektet innebar många utmaningar, både av teknisk art och avseende brandskydd. Dessutom fanns det strikta bullerregler som måste följas.

 

100 gäster och utsikt över hela stan

I juni 2014 invigdes tornet med restaurangen, som kom att bli mycket populär, och ett separat rum med skulpturer och arkitektmodeller. Restaurangen har sittplatser för 100 gäster, och den berömda kocken Bo Bojesen utsågs att leda den nya verksamheten.

Inte minst viktigt är allmänhetens tillträde till utsiktsplattformen, där man har fantastisk 360 graders utsikt över Köpenhamns takåsar. I klart väder kan man skymta Sverige i fjärran. Restaurangen har blivit en unik arkitektonisk upplevelse, ett spännande möte mellan då och nu.

”De grå Troldtekt-plattorna passar perfekt med betongen i det här lite råare utrymmet, och akustiken är absolut perfekt”, säger Dorthe Andersen.