Troldtekt i prisbelönta projekt på Arkitekturens dag

Varje år i oktober firas Arkitekturens dag runt om i världen. I Danmark delar man också ut priser till framgångsrika byggprojekt – och flera av årets vinnare är byggnader med Troldtektprodukter. 

27.10.2022

I många danska kommuner firar man Arkitekturens dag genom att hylla spännande byggprojekt under det gångna året. Danska arkitektföreningen anordnar olika evenemang runt om i landet i samband med den här dagen.

2022 var temat ”platskänsla” – det vill säga projekt som är utvecklade och byggda med känsla för platsens unika identitet, egenskaper och utmaningar.

Troldtekt ingår i flera av de prisbelönta projekten, bland annat:

Foto: Martin Schubert

Horsens Gymnasium & HF

Arkitekt: C.F. Møller Architects

Pris: Horsens kommuns pris för ”Årets nybyggnation 2022”

Troldtektlösning: Troldtekt akustikplattor

Foto: Martin Schubert

Om projektet: Den gamla skolan från 1940 har byggts ut med över 8 000 kvadratmeter, utan att förlora känslan av den ursprungliga arkitekturen. Det extra utrymmet har gjort det möjligt att dela in skolan i olika avdelningar. Troldtekt akustikplattor har valts för att säkerställa en behaglig ljudmiljö, vilket är extra viktigt i rum med högt i tak.

Foto: skala architecture

Förskolan Engblommen (Snejbjerg, Hernings kommun)

Arkitekt: Skala Architecture

Pris: ”Läsarnas pris 2022”, där vinnaren röstas fram av Herning Folkeblads läsare

Troldtektlösning: Troldtekt akustik Plus

Foto: skala architecture

Om projektet: Förskolan Engblommen har utökats med ytterligare en avdelning för dagis- och förskolebarn. En mellanbyggnad kopplar samman den nya och befintliga byggnaden och skapar därmed en helhet. Både inom- och utomhus har man integrerat små nischer och rum anpassade efter barns storlek. För att säkerställa ett hälsosamt inomhusklimat har man valt Troldtekt akustikplattor.

Foto: ZENI Arkitekter

Midtbyens Naturbørnehus (Sønderborg)

Arkitekt: ZENI Arkitekter

Pris: Sønderborgs kommuns pris ”Vacker nybyggnation 2022”

Troldtektlösning: Troldtekt akustikplattor

Foto: ZENI Arkitekter

Om projektet: Midtbyens Naturbørnehus är en nybyggd förskola med plats för 130 barn. De gemensamma utrymmena består av ett stort allrum, motorik-, kreativitets- och vetenskapsrum samt lekrum och små nischer. Dessa utrymmen har dubbel takhöjd och förbindelse till avdelningarna på båda våningsplanen. Till förskolan har man valt Troldtekt akustikplattor i naturträ.

Foto: ZENI Arkitekter

Sergenten (Sønderborg)

Arkitekter: ZENI Arkitekter

Pris: Vinnare av Sønderborgs kommuns pris i kategorin ”Platskänsla 2022”

Troldtekt lösning: Troldtekt akustikplattor

Foto: ZENI Arkitekter

Om projektet: En gammal verkstad i det tidigare kasernområdet i Sønderborg har omvandlats till event- och konferenslokal. Flera originaldetaljer har bevarats för att förmedla byggnadens historia, bland annat råa tegelväggar både invändigt och utvändigt. Nya byggnadselement har lagts till, som exempelvis ett inskjutet våningsplan med lounge. Svarta och grå Troldtekt akustikplattor har valts för att skapa stämning i lokalerna.

Fyrkildevej (östra Ålborg)

Arkitekt: Arkitekterne BJØRK & MAIGAARD och LINK Arkitektur (totalrådgivare)

Pris: Ålborgs kommuns arkitekturpris 2022

Troldtekt lösning: Troldtekt akustikplattor

Om projektet: Renovering och omvandling av ett tidigare socialt utsatt bostadsområde i östra Ålborg visar att variation i arkitektur och bostäder kan bidra till att skapa en levande och inkluderande stadsdel. Troldtekt akustiktak har använts både i de renoverade lägenheterna och trapphusen.

Läs mer om omvandlingen av Fyrkildevej