Troldtekt akustikplattor baserat på FUTURECEM har nominerats till German Innovation Award

Troldtekt® baserat på cementtypen FUTURECEMTM har nominerats till det prestigefyllda German Innovation Award som lyfter fram nyskapande design. De nya akustikplattorna har ett betydligt lägre koldioxidavtryck än Troldtekt baserat på traditionell cement.

08.02.2022

”Priser som synliggör innovation". Så beskriver German Design Council själv German Innovation Award, som lyfter fram innovationer som tar hänsyn till hållbarhet samt energi- och resursförbrukning. De nya Troldtekt-akustikplattorna baserade på FUTURECEM är nominerade till ett pris i kategorin ”Excellence in Business to Business”.

Det tyska innovationspriset delas ut av German Design Council, som också ligger bakom utmärkelser som German Design Award och ICONIC Awards. Vinnarna tillkännages vid en prisceremoni i Berlin i maj.

Det är ett stort framsteg i Troldtekts arbete med dokumenterad hållbarhet att välkända akustikplattor i framtiden kan baseras på FUTURECEM istället för traditionell cement.

Nya akustikplattor är en bedrift

Cementtypen FUTURECEM utnyttjar synergin mellan kalcinerad lera och kalkfiller. På så sätt kan en stor del av den brända klinkern i produktionen hos Aalborg Portland ersättas, och resultatet är cement med 30 procent lägre koldioxidavtryck.

 • Baserade på cementtypen FUTURECEM™ från Aalborg Portland

 • Koldioxidavtrycket sett till produktens hela livscykel finns dokumenterat i nya EPD:er:

  • 26 procent lägre än för Troldtekt baserat på grå cement

  • 38 procent lägre än för Troldtekt baserat på vit cement

 • Samma akustiska egenskaper, naturliga styrka och effektiva brandsäkerhet som Troldtekt baserat på traditionell cement

– Det är en bedrift att vi kan ersätta traditionell cement med FUTURECEM utan att försämra plattans egenskaper. Vi har nu en cementbaserad produkt som har ett betydligt lägre koldioxidavtryck än Troldtekt baserat på traditionell cement, säger Vibeke Pedersen, teknisk chef på Troldtekt A/S.

– Samtidigt arbetar vi med olika återvinningsmetoder i både de biologiska och tekniska kretsloppen, så att så lite som möjligt av den inlagrade koldioxiden ska släppas ut genom förbränning när akustikplattorna tjänat ut efter minst 50–70 år, fortsätter hon.

Troldtekt med FUTURECEM lanseras i mars 2022. De nya akustikplattorna har fått designkonceptet Cradle to Cradles guldcertifiering och vi räknar med att ha fått certifikatet före den 1 mars 2022.

Troldtekt baserat på FUTURECEM är också nominerat till en Green Product Award 2022.

Läs mer om Troldtekts FUTURECEM-baserade produkter


Om German Innovation Award

 • Syftet med German Innovation Award är att lyfta fram produkter och tekniker som hittar nya, innovativa vägar. Lösningar som tydligt sticker ut från mängden tack vare deras bidrag till samhället och miljön. Priset delas ut av German Design Council.

 • Juryn lägger bland annat vikt vid att innovationerna tar hänsyn till aspekter som hållbarhet samt förbrukning av energi och resurser.

 • Juryn utser en guldmedaljör (Gold) i varje kategori och ett antal vinnare (Winner) för innovationer

 • Juryn sammanträder 16 februari 2022 och vinnarna koras vid den stora prisutdelningen i Berlin den 24 maj 2022.

Läs mer om German Innovation Award