Nya designlösningar nominerade till German Design Award

 

De formstarka akustikplattorna Troldtekt v-line har nominerats till det prestigefyllda priset German Design Award 2023. Med diskreta v-spår ger Troldtekt v-line 1way och 2way en elegant, enhetlig takyta och säkerställer samtidigt bra akustik i rummet. 

03.10.2022

Troldtekt är återigen med och tävlar om det prestigefyllda priset German Design Award 2023, som delas ut av German Design Council. De två nya designlösningarna Troldtekt v-line 1way och 2way är nominerade i huvudkategorin ”Excellent Product Design” och underkategorin ”Building and Elements”.  

De frästa v-spåren längs hela takytan ger Troldtekt v-line ett elegant uttryck. Plattorna passar utmärkt i exempelvis kontor och privatbostäder, där både akustik och estetik är viktiga faktorer. 

– Vi vill ge arkitekter och byggherrar full frihet att skapa formstarka rum med bra akustik. När vi lanserar nya lösningar lägger vi stor vikt vid designen och rådfrågar arkitekter under arbetets gång. German Design Award är en av de finaste kvalitetsstämplarna man kan få och visar att designen har tagits väl emot på marknaden, säger Jesper Kvist, som är Country & Business Development Manager på Troldtekt GmbH. 

I slutet av oktober kommer en jury bestående av professorer, formgivare och arkitekter att utse vinnarna av årets priser, som kommer att delas ut vid en prisutdelning i februari 2023.   


Skiljer sig från andra designlösningar 

Våren 2022 utökades Troldtekts designserie med de två nya varianterna av Troldtekt v-line, och serien omfattar nu 11 olika lösningar. Hela serien med de ursprungliga nio lösningarna har tidigare vunnit en German Design Award 2020.  

Det unika med Troldtekt v-line är att de är baserade på de klassiska 25 mm Troldtekt-plattorna, medan de andra lösningarna i designserien är baserade på 35 mm plattor. Varianterna med v-line har därmed en lägre vikt och kan också tillverkas till ett mycket konkurrenskraftigt pris. 

– Målet med de två nya lösningarna är att göra våra designlösningar tillgängliga i ännu fler projekt. Förutom att plattorna skiljer sig åt genom tjockleken på 25 mm har de v-spår, som är grundare än de rektangulära spåren i Troldtekt line, vilket gör att de får ett något mer diskret uttryck, säger Michael Christensen, inhouse-arkitekt på Troldtekt A/S och designern bakom hela serien.

Ett dokumenterat hållbart val 

Designlösningarna gör det möjligt att kombinera bra akustik och snygg design med ett dokumenterat hållbart inomhusklimat. Precis som Troldtekts övriga produkter med cementbunden träull är Troldtekt v-line certifierade på guldnivå enligt det hållbara designkonceptet Cradle to Cradle. Certifieringen gäller både plattor i naturträ och målade i de populära standardfärgerna vitt, svart och grått. 

Dessutom kan man få Troldtekt v-line baserade på cementtypen FUTURECEM™, som har ett betydligt lägre koldioxidavtryck än vanlig cement. 

FAKTA: Troldtekt v-line 1way och 2way 

  • Nya Troldtekt v-line har antingen sex eller tio frästa v-spår i ytskiktet på varje platta. 
  • Längs plattans långsidor är ett halvt v-spår infräst, vilket skapar ett extra v-spår när två plattor monteras sida vid sida.  
  • Skillnaden mellan varianterna 1way och 2way hittar man på plattornas kortsidor. Här har 1way raka kanter, medan 2way har samma halva v-spår som på långsidorna. 
  • Troldtekt v-line är baserade på de klassiska 25 mm-plattorna.  

Läs mer om Troldtekt v-line 1way 

Läs mer om Troldtekt v-line 2way 

FAKTA: Om German Design Award 

  • German Design Award delas för tionde gången ut av German Design Council, som grundades 1953 och idag är ett världsledande designcentrum. Mer information finns på www.german-design-council.de  
  • För 2023 delas priset ut i 68 kategorier under tre övergripande designteman: ”Excellent Architecture”, ”Excellent Communications Design” och ”Excellent Product Design”.  
  • Priserna överlämnas vid en officiell ceremoni i februari 2023.