Tre skolor med Troldtekt nominerade till WAF Awards 2022

Erlev Skole i Haderslev, TEC Gymnasium H.C. Ørsted i Lyngby och Sundskolen på Falster är några av årets finalister vid World Architecture Festival i Lissabon. I dessa tre skolor har man valt Troldtekt för att säkerställa ett hälsosamt inomhusklimat med bra akustik.

22.09.2022

World Architecture Festival (WAF) är världens största årliga arkitekturevent, och 2022 års festival hålls i Lissabon 30 november till 2 december. Festivalen hyllar internationell arkitektur med seminarier, föreläsningar av ledande arkitekter – och utdelning av det prestigefyllda priset WAF Awards.

Bland årets finalister finns tre projekt med Troldtekt akustiklösningar. Alla tre är danska skolor, där Troldtekt har valts ut för att säkerställa ett hälsosamt inomhusklimat med bra akustik för både elever och lärare:

  • Erlev Skole i Haderslev i kategorin Completed Buildings – School. Skolan är ritad av Arkitema Architects.
  • TEC Gymnasium H.C. Ørsted i Lyngby i samma kategori. Skolan är ritad av SWECO Architects.
  • SUNDskolen som ska byggas i Sundby på Falster i kategorin Future Project – Education. Skolan är ritad av SKALA Arkitekter och Henning Larsen.

Inomhusklimat i toppklass

Den nybyggda, hållbara Erlev Skole i Haderslev är primärt byggd i trä och därmed en av Danmarks största träkonstruktioner. Skolan har vunnit priset ”Årets skolbyggnad 2021”.

Skolans inomhusklimat och akustiska miljö håller högsta klass, tack vare frekvent användning av vitmålade Troldtekt akustikplattor med fin struktur. Trä är den primära råvaran i Troldtektplattorna, vilket gör att de passar bra ihop med övrigt trämaterial i skolans interiör och exteriör.

En hyllning till vetenskapen

Det nybyggda tekniska gymnasiet H.C. Ørsted Gymnasium i Lyngby fokuserar på teknik, naturvetenskap och kreativt lärande. Arkitekturen är en hyllning till H.C. Ørsted, som bland annat uppfann aluminium, och därför har också återvunna aluminiumlameller använts i designen.

Skolbyggnaden präglas av få, robusta material som skapar sammanhang. Till alla tak har man valt grå Troldtektplattor som säkerställer en behaglig ljudnivå i såväl lektionssalar som verkstäder och gemensamma utrymmen.

Integration mellan lärande och landskap

I Sundby på Falster håller Danmarks första permanenta, Svanenmärkta skola på att uppföras. Tanken är att SUNDskolen, som beräknas vara klar våren 2023, ska integrera lärande och landskap – och spela en central roll i stadens lokalsamhälle.

Både inom- och utomhus kommer det att finnas många olika typer av rum som främjar nya inlärningsmetoder. Redan nu är det bestämt att skolan ska byggas ut ytterligare 2024.

I den nya skolan installeras Troldtekt akustiklösningar som en del av arkitekturen.

FAKTA: Om WAF Awards

  • WAF Awards delas ut i samband med World Architecture Festival i Lissabon 30 november till 2 december 2022, för 15:e gången i ordningen.
  • De fyra huvudkategorierna är Completed BuildingsFuture Buildings, Inside och Landscape. Varje kategori har dessutom ett antal underkategorier.
  • I 2022 års final deltar totalt 480 projekt från hela världen.

Läs mer om WAF Awards och se alla finalister