Troldtekt® baserat på FUTURECEM™ har nominerats till Deutscher Nachhaltigkeitspreis

De nya Troldtekt akustikplattorna baserade på cementtypen FUTURECEM™ är med och gör upp om det prestigefyllda hållbarhetspriset Deutscher Nachhaltigkeitspreis 2023. Vinnarna tillkännages vid en prisutdelning i december, där bland andra förbundskansler Olaf Scholz finns med som hedersgäst.

25.08.2022

Deutscher Nachhaltigkeitspreis är – enligt organisationerna bakom – Europas främsta utmärkelse inom hållbarhet och socialt engagemang. Under 2023 har de nya Troldtekt akustikplattorna baserade på cementtypen FUTURECEM nominerats i kategorin ”Design”.

De nya akustikplattorna har ett betydligt lägre koldioxidavtryck än Troldtekt baserat på traditionell cement, vilket har verifierats av Institut Bauen und Umwelt e.V. Akustikplattorna har också uppnått en Cradle to Cradle-certifiering på guldnivå.

– Deutscher Nachhaltigkeitspreis är den främsta utmärkelse vi som företag kan få på den tyska marknaden. Enbart att nomineras är en jättestor klapp på axeln, och något vi är väldigt stolta över, säger Tina Snedker Kristensen, hållbarhets- och kommunikationschef på Troldtekt A/S.

– Troldtekt baserat på FUTURECEM är ett konkret resultat av vårt strategiska fokus på hållbarhet och Cradle to Cradle-principerna under mer än ett årtionde, tillägger hon.

Prisutdelning med förbundskanslern som hedersgäst

Sedan 2008 har Deutscher Nachhaltigkeitspreis delats ut av Stiftung Deutscher Nachhaltigkeitspreis e.V. i samarbete med bland annat den tyska regeringen. 2022 är olika företag nominerade i sex kategorier, bland annat kategorin ”Design” som Troldtekt är nominerat i.

En expertjury utser vinnarna, som tillkännages vid en stor prisutdelning den 1–2 december 2022 i Düsseldorf, där förbundskansler Olaf Scholz deltar som hedersgäst.

Energiförbrukning från förnybara källor

Det som är speciellt med de nominerade Troldtekt akustikplattorna är cementen. Den patenterade cementtypen FUTURECEM från Aalborg Portland utnyttjar synergin mellan kalcinerad lera och kalkfiller, och har ca 30 procent lägre koldioxidavtryck än traditionell cement.

Troldtekt baserat på FUTURECEM har ett koldioxidavtryck som är 26 respektive 38 procent lägre jämfört med Troldtekt baserat på grå och vit cement, sett till plattornas hela livscykel. Och på Troldtekts egen fabrik kommer 97,8 procent av energiförbrukningen från förnybara källor.

– Vi har lyckats lansera en produkt som har bevarat cementens naturliga styrka och höga brandsäkerhet, men som samtidigt har ett betydligt lägre koldioxidavtryck, säger Tina Snedker Kristensen.

Till nytta för både människor och miljö

Troldtekt är certifierat enligt de ledande standarderna för ansvarsfullt skogsbruk – PEFC™ och FSC®C115450 – och allt trä i akustikplattorna kommer från certifierade skogar. 

– Samtidigt kan vi med vår Cradle to Cradle-certifiering dokumentera att plattorna inte innehåller några ämnen som är skadliga för människor eller miljö. På så sätt bidrar Troldtekt akustikplattorna till både ett hälsosamt inomhusklimat och ett lågt koldioxidavtryck i byggnader, samtidigt som de kan återvinnas i slutet av sin livscykel, säger Tina Snedker Kristensen. 

Troldtekt arbetar med olika metoder för återvinning, så att så lite som möjligt av den inlagrade koldioxiden ska avges vid förbränning när akustikplattorna är uttjänta efter minst 50–70 år. Redan i dag ingår spill från Troldtekts fabrik i produktionen av ny cement hos Aalborg Portland. Ett pilotprojekt ska fastställa hur detta kan skalas upp till att även omfatta avfall med cementbunden träull från rivning av byggnader.

Läs mer om Deutscher Nachhaltigkeitspreis

Läs mer om Troldtekt-produkter baserade på FUTURECEM