Troldtekt nominerat till Byggeriets Klimatpris

22.02.2022

De nya Troldtekt® akustikplattorna baserade på cementtypen FUTURECEM™ har nominerats till Byggeriets Klimatpris 2022, som Danske Byggecentre står bakom. 

Utdelningen av Byggeriets Klimatpriser är en av höjdpunkterna på BYGGERI-mässan i Fredericia i Danmark, som i normala fall arrangeras vartannat år. Även om den fysiska mässan på grund av covid-19 har flyttats fram för andra gången, delas det ändå ut priser 2022. Och de nya Troldtekt akustikplattorna baserade på den patenterade cementtypen FUTURECEM från Aalborg Portland har nominerats till Byggeriets Klimatpris.

– Planen var att lansera Troldtekt baserat på FUTURECEM på BYGGERI-mässan i mars. Nu när vi inte får möjlighet att visa upp nyheten på mässan är vi extra glada över att lösningen har nominerats till branschens prestigefyllda klimatpris, säger Tina Snedker Kristensen, hållbarhets- och kommunikationschef på Troldtekt A/S.

De nya Troldtekt akustikplattorna baserade på FUTURECEM har ett betydligt lägre koldioxidavtryck jämfört med Troldtekt-plattor baserade på traditionell cement. Plattorna har samma akustiska egenskaper, naturliga styrka och brandsäkerhet som Troldtekt-plattor baserade på traditionell cement.

Läs mer om Troldtekt-produkter baserade på FUTURECEM

Betydligt lägre koldioxidavtryck

Praktiskt taget hela koldioxidavtrycket från en Troldtekt akustikplatta kommer från cementen, och därför gör det stor skillnad med FUTURECEM som har ett 30 procent lägre koldioxidavtryck än traditionell cement.

Tillverkningen av akustikplattorna på Troldtekts fabrik sker med 97,8 procent förnybar energi, och Troldtekt baserat på FUTURECEM har ett koldioxidavtryck som är 26 respektive 38 procent lägre jämfört med Troldtekt baserat på grå och vit cement, sett till plattornas hela livscykel. Alla goda egenskaper hos de klassiska cementbundna träullsplattorna – inklusive bra akustik, effektivt brandskydd och naturlig styrka – har bevarats i plattorna baserade på FUTURECEM.

Kan vinna för tredje gången

Syftet med Byggeriets Klimatpriser, som branschorganisationen Danske Byggecentre står bakom, är att främja utvecklingen av mer klimatsmarta byggvaror med bättre energi- och miljöegenskaper. Dessutom handlar prisutdelningen om att rikta fokus mot företag som har antagit strategier för klimat, energi, miljö och/eller arbetsmiljö.

2016 vann Troldtekt Byggeriets Klimatpris med produkten Troldtekt wave. Och redan 2010 tog Troldtekt A/S emot Byggeriets Miljöpris för sitt miljöfokus under produktens hela livscykel.

 

FAKTA: Om Byggeriets Klimatpriser

  • Utöver Byggeriets Klimatpris delas ytterligare tre priser ut: Byggeriets Energipris, Miljöpris och Arbetsmiljöpris.
  • Vinnarna presenteras vid en prisutdelning i Köpenhamn före sommaren 2022.
  • En nomineringskommitté utvärderar, nominerar och utser en vinnare bland inlämnade produkter, lösningar och strategier.
  • Kommittén består av representanter från: DI Byggeri, SMVdanmark, Bygherreforeningen, Akademisk Arkitektforening, Danske Arkitektvirksomheder, Konstruktørforeningen, FRI, Grundejernes Investeringsfond, Green Building Council, Dansk Indeklima Mærkning, PEFC, FSC, BUILD, BAT Kartellet och Danske Byggecentre.