Nytt pris till akustikplattor med lägre koldioxidavtryck

Troldtekt baserat på cementtypen FUTURECEM™ vann silver på Architects’ Darling 2022, som anordnas av den tyska arkitekturportalen Heinze. De nya akustikplattorna har ett koldioxidavtryck som är mellan 26,4 och 37,7 procent lägre än Troldtekt baserat på traditionell cement.

06.01.2023

Vid Architects’ Darling i slutet av 2022 fick ett antal företag från byggbranschen ta emot prestigefyllda utmärkelser. Troldtekts nya akustikplattor baserade på cementtypen FUTURECEM blev tvåa i kategorin ”Beste Produkt-Innovation Roh-/Ausbau”. Vinnare i denna kategori blev Griffwerk, som tillverkar dörrhandtag. 

Det är den ledande tyska arkitekturportalen Heinze som står bakom prisutdelningen, som gick av stapeln i staden Celle. Vinnarna utsågs av en jury bestående av namnkunniga arkitekter.

Ny cementtyp, ännu fler fördelar

Troldtekt består av trä och cement, och det är cementen som ger akustikplattorna deras styrka, hållbarhet och effektiva brandskydd. Den nya cementtypen FUTURECEM har cirka 30 procent lägre koldioxidavtryck än traditionell cement och gör det dessutom möjligt att bevara alla de välkända fördelarna med Troldtekt akustikplattor. 

Den livscykelanalys som ligger till grund för Troldtekts miljövarudeklarationer (EPD:er) dokumenterar akustikpanelernas koldioxidavtryck. Analysen visar att Troldtektplattor baserade på FUTURECEM sett till hela livscykeln har ett koldioxidavtryck som är:

  • 26,4 procent lägre än Troldtekt baserat på grå cement
  • 37,7 procent lägre än Troldtekt baserat på vit cement

Strategisk hållbarhetsarbete

I början av 2022 lanserade Troldtekt de nya akustikplattorna, som sedan dess har tilldelats en rad tyska utmärkelser: Deutscher Nachhaltigkeitspreis, Green Product Award, German Innovation Award och materialPREIS.

Troldtekt baserat på FUTURECEM har uppnått guldcertifiering enligt det erkända designkonceptet Cradle to Cradle. På Troldtekts fabrik i Danmark tillverkas akustikplattorna med 97,8 procent förnybar energi.

2021 vann Troldtekt guld i Architects’ Darlings kategori Cradle-to-Cradle Challenge – just för sitt strategiska arbete med Cradle to Cradle.