Utbildningscenter i UNESCO-stad en av finalisterna i RIBA Awards

Museet The Roman Baths and Pump Room har fått ett nytt utbildningscenter, där Troldtekt akustikplattor är en del av designen. Projektet är nu nominerat till arkitekturpriset RIBA South-West Awards 2023.

28.03.2023
Akustiktak från Troldtekt i skolbyggnad

I den UNESCO-listade staden Bath ligger The Roman Baths and Pump Room, som är ett museum av stor historisk betydelse. Efter en utbyggnad har museet fått moderna utbildningslokaler för att kunna erbjuda skolelever en bra och lärorik upplevelse. Troldtekt akustiktak har monterats i alla undervisningssalar.

Projektet är ett av bidragen i den regionala deltävlingen för RIBA Awards 2023 i sydvästra England.

Totalt 24 tävlingsbidrag gör upp om det prestigefyllda priset som delas ut av RIBA (Royal Institute of British Architects). Syftet är att hylla god arkitektur i hela Storbritannien.

En jury bedömer alla bidrag och i maj presenteras vinnaren i respektive region, som går vidare till final med chansen att ta hem priset National RIBA Awards 2023. Den slutliga vinnaren utses i juni.

Behaglig lärmiljö

Det är Feilden Clegg Bradley Studios som har ritat utbyggnaden av The Roman Baths and Pump Room, och byggherre är kommunfullmäktige i BANES (Bath And North East Somerset).

Tidigare hade museet bara en undervisningssal, men med hjälp av pengar från en stiftelse kunde man skapa det nya Clore Learning Centre och ett Världsarvscenter som är öppet för allmänheten. Utbildningscentret består av tre undervisningssalar, ett uppehållsrum och en ”Investigation Zone” med lämningar från Romartiden.

Det unika med museets nya lokaler är att de är förbundna med det romerska badet via underjordiska gångar och kryptor. 

Eftersom många av besökarna är skolbarn valde arkitekterna en lösning från Troldtekt som bidrar till ett hälsosamt inomhusklimat med god akustik. Valet föll på klassiska Troldtekt akustikplattor i naturträ.

Läs mer om projektet här