Glimtar från en pulserande designfestival i Köpenhamn

Den danska huvudstaden surrade av liv under 3daysofdesign 12–14 juni 2024. Ett stort antal danska och internationella arkitekter deltog i Troldtekts evenemang under designfestivalen. Ännu fler kom förbi Refshaleøen och Slotsholmen, där Troldtekts akustikplattor ingick i utställningar. 

25.06.2024

”Dare to dream” var temat för årets 3daysofdesign i Köpenhamn – och det blev en riktig drömdesignfestival.

Gäster från hela världen strömmade till de tre händelserika dagarna i Danmarks huvudstad. Här fanns aktiviteter på gator och i gränder, på museer och kulturplatser – och i designföretagens showrooms.

Vi på Troldtekt deltog både med egna evenemang och som en del av två utställningar i stämningsfulla miljöer. Fler internationella arkitekter än någonsin tidigare besökte oss och de fick inspiration till att designa karaktärsfulla rum med bra akustik.

Här får du glimtar från de olika evenemangen.

TRANSCENDENCE på Refshale-ön

I en av de råa industrihallarna på Refshaleøen fokuserades alla tre dagar på material och deras oändliga möjligheter. Här kunde besökarna få en ny förståelse för de saker vi skapar och konsumerar i samhället – och de avtryck de sätter på miljön.

Troldtekst deltog med akustikplattor  baserade på den koldioxidreducerade cementtypen FUTURECEM™ . Troldtekt-plattorna i iögonfallande färger låg staplade som ”korthus” i personhöjd.

Designhubb i Kongernes Lapidarium

För andra året i rad var Troldtekt en del av designhubben i lapidariet på Slotsholmen, där den fasta utställningen omfattar över 350 kungliga skulpturer från 1500–1700-talet.

Utöver olika moduler med Troldtekts designlösningar hade vi podier av gran med på utställningen, så att gästerna kunde uppleva en av de primära råvarorna i Troldtekts akustikplattor.

Som ett festligt inslag var det i år en DJ-battle för arkitekter på onsdagskvällen i lapidariet. Här tog Troldtekts chef för cirkulära lösningar, Darma Louise Duus, en andraplats i ett fält av DJ:s, som omfattade både tv-personligheter och Köpenhamns tidigare stadsarkitekt Camilla Van Deurs, som vann tävlingen.

Internationella arkitekter på guidade inspirationsturer

Arkitekter från Sverige, Norge, Tyskland och Danmark var i år inbjudna på Troldtekts guidade inspirationsturer under 3daysofdesign. Den ena var onsdag till torsdag för svenska och norska arkitekter. Den andra var torsdag till fredag för tyska arkitekter. Och på en tredje tur torsdag till fredag deltog danska arkitekter.

För turerna hade vi satt ihop ett program där gästerna upplevde både Troldtekts showroom och de båda utställningarna i Kongernes Lapidarium samt på Refshaleøen.

Deltagarna besökte även Fredericia Furnitures showroom – ett stämningsfullt rum med svartmålade akustiktak, eleganta möbler och utsikt över Köpenhamns tak.

Maten under inspirationsturerna intogs bland annat på mysiga restauranger med Troldtekt-lösningar som en del av inredningen. På programmet fanns bland annat lunch på MARK Bistro & Bar på Axeltorv och middag på Restaurant Tårnet, som är en del av den danska parlamentsbyggnaden Christiansborg.

Rekordmånga arkitekter i showroomet

Troldtekts showroom på centralt belägna Vestergade var öppet för gäster alla festivalens dagar. Och det var livlig aktivitet från före öppettid till efter stängningstid. Enbart på festivalens första dag var det över 100 arkitekter inne i showroomet, varav de allra flesta kom från andra länder än Danmark.

De många goda dialogerna och nya relationerna bidrog till att skapa en minnesvärd 3daysofdesign för Troldtekt. Vi vågade drömma stort på förhand – och drömmarna blev i den grad infriade.