Hallernaskolan i Stenungsund tilldelas byggnadspris

En nybyggd skola för elever i sjunde till nionde klass är vinnare av Stenungsunds kommuns Byggnadspris 2023. Troldtekt akustiktak är en del av interiören på Hallernaskolan, som är uppförd i en ljus och lätt design.

02.05.2024
Ljudabsorberande akustikplattor från Troldtekt i skolbyggnad

Varje år delar Stenungsund kommun ut ett pris som uppmärksammar en av kommunens byggnader eller en anläggning med hög kvalitet i både design och utförande. Det vinnande projektet ska även bidra med identitet och karaktär till det omgivande samhället på lång sikt. Både byggherren och arkitekten bakom får priset, som dock bara delas ut om det finns värdiga kandidater.

Det fanns det 2023, och den nybyggda Hallernaskolan tilldelades Byggnadspriset i april 2024. Skolan har cirka 450 elever som fördelas på sjunde, åttonde och nionde klass.

Kommunen är själv byggherre och D Office arkitekter har ritat skolan.

Det är Stenungsunds kommuns teknik- och miljöavdelning som står för inlämningen av projekt och Tekniska myndighetens styrelse som utser vinnaren.

 

Troldtekt ingår i skolans design

En del av styrelsen motivering till valet av Hallernaskolan som prisvinnare lät så här:

”Hallernaskolans material- och färgval är genomtänkta och har en tydlig koppling till det vi hittar ute i naturen. Lokalernas utformning bidrar på ett omsorgsfullt vis till möjligheterna att knyta sociala kontakter.

Skolan har ett mjukt och lekfullt formspråk som erbjuder både elever och personal en inspirerande miljö. Med sina kvalitativa materialval och med naturen ständigt närvarande genom de stora fönsterpartierna, är denna byggnad en given pristagare av Byggnadspriset 2023."

För alla gemensamma utrymmen i Hallernaskolan har man valt Troldtekt akustiktak för att säkerställa god akustik oavsett vilken aktivitet som pågår. Gemensamt för skolans Troldtekt-lösningar är att de är monterade i ett synligt T-skenesystem som tillför karaktär till de stora takytorna samtidigt som de smälter samman med skolans ljusa och lätta design.

Se bilderna och läs mer om Hallarnaskolan