Priser & utmärkelser

Priser och utmärkelser
Priser och utmärkelser

Green Product Award 2022

Troldtekt®-produkter baserade på cementtypen FUTURECEM™ är vinnare av Green Product Award 2022. Detta internationella pris delas ut till innovativa och hållbara designlösningar. Troldtekt har utsetts till vinnare i kategorin Building components.

Det speciella med de nya akustikplattorna är cementtypen FUTURECEM, som bidrar till ett avsevärt lägre koldioxidavtryck.

Om man räknar på faserna råvaruutvinning, råvarutransport och tillverkning i akustikplattornas livscykel hamnar koldioxidredovisningen för Troldtekt-produkter baserade på FUTURECEM på minus.

Priser och utmärkelser
Priser och utmärkelser

German Innovation Award 2022

Våren 2022 nominerades Troldtekt® baserat på cementtypen FUTURECEM™ till det prestigefyllda German Innovation Award, som lyfter fram nyskapande design.

German Design Council står bakom priset, som lyfter fram innovationer som tar hänsyn till hållbarhet samt energi- och resursförbrukning. De nya Troldtekt-akustikplattorna baserade på FUTURECEM är nominerade till ett pris i kategorin ”Excellence in Business to Business”.

Akustikplattorna baserade på FUTURECEM tar upp mer koldioxid än de släpper ut under produktionsfasen.

Priser och utmärkelser
Priser och utmärkelser

Byggeriets Klimapris 2022

Troldtekt® akustikplattor baserade på cementtypen FUTURECEM™ fanns med bland de nominerade till Byggeriets Klimapris 2022, som Danske Byggecentre står bakom. Under produktion har de nya akustikplattorna ett negativt koldioxidavtryck.

Syftet med Byggeriets Klimapris är att främja utvecklingen av byggprodukter med bättre energi- och miljömässiga egenskaper som har en gynnsam inverkan på klimatet. Dessutom handlar prisutdelningen om att uppmärksamma företag som har antagit strategier för klimat, energi, miljö och/eller arbetsmiljö.

2022 gick priset till Aalborg Portland för lanseringen av FUTURECEM, som bidrar till att ge bland annat Troldtekts akustikplattor ett betydligt lägre koldioxidavtryck.

Priser och utmärkelser
Priser och utmärkelser

Architects' Darling 2021

En jury bestående av erkända arkitekter har tilldelat Troldtekt utmärkelsen Architects’ Darling 2021 i kategorin Cradle-to-Cradle Challenge (hållbarhet). I över tio år har designkonceptet Cradle to Cradle utgjort grunden för Troldtekts affärsstrategi. 

Det är den ledande tyska arkitekturportalen Heinze som står bakom utmärkelsen, som Troldtekt fick ta emot vid en prisutdelning i Celle. Här fick Troldtekts hållbarhets- och kommunikationschef Tina Snedker Kristensen ta emot den gyllene statyetten från Dr. Christine Lemaitre, direktör för DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen).

Troldtekt har utsetts till ett av de SMF-företag som är bäst på att rapportera om samhällsansvar

SMV COP 2021

För andra året i rad har Troldtekt utsetts till ett av de SMF-företag som är bäst på att rapportera om samhällsansvar. 

Motiveringen till platsen på årets lista är bland annat att Troldtekts CSR-rapport för 2020 är en ”grundlig och lättillgänglig rapport med tydliga budskap som ger en god inblick i Troldtekts arbete med samhällsansvar”.

Listan över de bästa rapporterna från danska företag i SMF-segmentet med upp till 250 anställda sammanställas varje år av FSR – danske revisorer och Global Compact Network Denmark.

Serien med Troldtekt® designlösningar har utsetts till årets bästa väggdesign i kategorin byggande och inredning avseende restauranger och barer

Die schönsten Restaurants & Bars 2021

Serien med Troldtekt® designlösningar har utsetts till årets bästa väggdesign i kategorin byggande och inredning avseende restauranger och barer.

Det tyska förlaget Callwey står bakom utmärkelserna, tillsammans med bland andra Bund Deutscher Innenarchitekten och branschorganisationen för hotell och restauranger, DEHOGA Bundesverband.

Troldtekt® designlösningar har nominerats till DETAIL Product Award 2020
Troldtekt® designlösningar har nominerats till DETAIL Product Award 2020

DETAIL Product Award 2020

År 2020 nominerades hela serien av Troldtekt-designlösningar till DETAIL Product Award, som delades ut av den tyska arkitekturtidningen DETAIL och onlineplattformen archipinion.

Troldtekt A/S vinner DI Prisen för grön omställning

DI Prisen 2020

Troldtekt A/S vinnare av DI Prisen för grön omställning

En expertjury valde Troldtekt A/S som vinnare av det prestigefyllda DI Prisen 2020 i ett starkt startfält där även FLSmidth och Berendsen ingick. Troldtekt tog emot Dansk Industris pris för att ha ökat sin konkurrenskraft genom en ambitiös grön omställning baserad på Cradle to Cradle-konceptet.

Varje år delas DI Prisen ut till ett medlemsföretag som har gjort en särskild insats inom ett område som är aktuellt för näringslivet och samhället.

Under DI Topmødet den 29 september överlämnade H.K.H. kronprinsessan Mary årets upplaga av DI Prisen till Peer Leth, vd för Troldtekt.

SMV COP 2020 | Troldtekt

SMV COP 2020

Troldtekt är ett av de bästa danska företagen i SME-segmentet när det gäller att rapportera om sitt arbete med hållbarhet och socialt ansvar.

Troldtekts CSR-rapport 2019 kom med på listan över de bästa rapporterna från danska företag i SME-segmentet med upp till 250 anställda. Det är FSR – danske revisorer och Global Compact Network Denmark som varje år sammanställer listan för att lyfta fram god rapportering inom danska företag anslutna till Global Compact.

För att komma med på listan måste CSR-rapporten leva upp till tuffa kriterier. Den måste till exempel vara trovärdig och användbar – det vill säga ge trovärdig och användbar information om resultatet av företagets arbete med Global Compact-principerna. 

Troldtekt Designlösungen im Rennen um den materialPREIS 2020

Danish Design Award 2020

Hela serien med Troldtekt designlösningar fanns bland finalisterna när det var dags att dela ut Danmarks nationella designpris 2020.

Serien av designlösningar innehåller nio olika designvarianter som gör det möjligt att kombinera bra akustik med en rad karaktärsfulla uttryck.

Utdelningen ägde rum vid en prisceremoni den 2 juni hos Dansk Industri i Köpenhamn. Här tävlade designserien från Troldtekt i kategorin ”Feel good – Product” som enligt Danish Design Award beskrivs som ”ett designpris för lösningar som är särskilt estetiska eller eleganta och samtidigt fyller en praktisk funktion”.

Priser och utmärkelser

German Design Award 2020

Under våren 2019 lanserade Troldtekt en ny serie med designlösningar som gör det möjligt att kombinera god akustik och ett bra inomhusklimat med karaktärsuttryck. 2020 utsågs serien till vinnare av det prestigefyllda German Design Award.

German Design Award går till projekt och produkter som kommer med nya och banbrytande bidrag till det tyska och internationella designlandskapet.

Troldtekt designlösningar gör att arkitekter kan skapa sina egna mönster och rytmer i designen – och man kan variera och skalförändra de olika designlösningarna. Det ger stor frihet att förena form och funktion vid alla typer av byggprojekt.

Designlösningarna är industriellt producerade, bland annat med hjälp av CNC-teknik. Det betyder att de kan köpas till konkurrenskraftiga priser. Alla lösningarna skapar känslan av en stor, sammanhängande enhet i tak eller på väggar. Kort sagt handlar det inte om plattan, utan om ytan.

Nya Troldtekt designlösningar vinner välkänt tyskt designpris

ICONIC Awards 2019

Troldtekts serie av designlösningar, som ger arkitekter spännande möjligheter att kombinera god akustik med personliga uttryck, vann ICONIC Awards 2019. Det tyska designpriset delades ut av German Design Council vid en ceremoni i München i oktober 2019.

Troldtekts designlösningar utsågs som vinnare i kategorin ”Innovative Architecture” med följande motivering:

– Troldtekt har utvecklat en estetiskt och funktionellt övertygande lösning, vars fördel ligger i kombinationen av individualisering och standardisering. Dessa diametralt motsatta egenskaper ger arkitekter största möjliga flexibilitet till ett rimligt pris – och med 100 procent naturliga material. I Troldtekts designlösningar förenas välgrundat material-knowhow med innovativ styrka.

Troldtekt velux fonden

Byggelementpriset 2017

Troldtekt är Danmarks bästa byggelement. Det stod klart när Troldtekts vd, Peer Leth, mottog årets Byggelementpriset 2017.

VILLUM FONDEN och VELUX FONDEN delar ut Byggelementpriset vartannat år till en eller flera personer som har gjort en speciell insats för industriellt tillverkade byggelements värde, betydelse och praktiska användning i vardagen.

I 2017 gick priset till Troldtekt eftersom produkten och företaget – med Peer Leth som vd – har genomgått en markant utveckling under de senaste 12 åren.

I en yttrande från urvalskommittén sade: "Troldtekt akustikplattor är ett föredömligt exempel på hur ett förhållandevis enkelt byggelement med få användningsmöjligheter har vidareutvecklats, så att plattorna idag kombinerar estetik med funktionalitet och kan användas på många olika sätt för byggnation".

Med priset kom 100 000 danska kronor, som kommer att användas som startkapital i ett kombinerat showroom och museum om Troldtekt.

Troldtekt German Design Award winner 2017

German Design Award 2017

Troldtekt romb - designlösningen med 3D-effekt - vinnare av German Design Award 2017.

År 2017 valde German Design Council att hedra Troldtekt rhombe med rådets högsta utmärkelse, German Design Award, i kategorin material och ytor.

Således fick Troldtekt för andra året i rad den "dubbla utmärkelsen" från German Design Council i form av både en German Design Award och en ICONIC Award, som Troldtekt rhombe vann tidigare det året.

Tidigare har akustiklösningen Troldtekt wave fått de två utmärkelserna.

Troldtekt finalist for European Business Award for the Environment

European Business Awards for the Environment

Troldtekt var med bland finalisterna i European Business Awards for the Environment, som delades ut den 27. oktober 2016 i Tallinn, Estland.

Priserna utdelas vart annat år av Europa-Kommissionen för att belöna verksamheter, som aktivt arbetar för en hållbarare miljöutveckling i sin kärnverksamhet. Det utdelas priser i fyra kategorier, vilken Troldtekt var nominerad i kategorin ’Process’.

Troldtekt kvalificerade sig till finalen, då vi mottog en av dom danska miljöpriserna för vårt take back-strategi, som gör avfall frå träullsplattor till en ny resurs.

Priser och utmärkelser

Danska byggindustrins klimatpris 2016

På branschmässan BYGGERI '16 delades klimatpriset, miljöpriset och energipriset ut, och den vågformade akustikplattan Troldtekt Wave vann i kategorin Klima.

Syftet med klimatpriset, och de två andra priserna, är att främja klimatvänliga lösningar i byggbranschen.

Kommittén, som utsåg vinnarna, betonade bland annat att Troldtekt sedan 2013 har baserat sin energiförbrukning på 100 procent förnybar energi från vindkraft. Den energi som används för uppvärmning i produktionen baseras dessutom på koldioxidneutralt träavfall, inklusive företagets egen avfallsproduktion.  

 

Priser och utmärkelser

German Design Award 2016

2016 var Troldtekt wave-plattan en av vinnarna i den prestigefyllda tävlingen German Design Award, som upptäcker och uppmärksammar unik design på internationell nivå. Troldtekt wave vann kategorin Excellent Product Design.

German Design Award anordnas av German Design Council, ett av världens främsta designcenter.

Juryns motivering för valet av Troldtekt wave var att den:

”ger rummen värme, elegans och tystnad”, att den ”ger ett brett spektrum av designmöjligheter” och, slutligen, att den ”är en perfekt produkt som är både funktionell och mycket estetiskt tilltalande”.

Priser och utmärkelser

Responsible Business Awards 2015

Troldtekt blev ”highly commended” vid Responsible Business Awards 2015, för sin affärsstrategi och arbetet med Cradle to Cradle-konceptet.

Prisceremonin hölls i London, och juryns motivering var:

”Ett litet till medelstort företag har tagit sin produkt till nästa steg, för att kunna förändra sin verksamhet och sitt miljöavtryck på ett sätt som är framtidssäkert och i nivå med stora företags prestationer. Domarna uppskattade särskilt rapporteringsdata och åtgärder för att säkerställa transparens.”

Troldtekt var en av sju nominerade företag i kategorin ”Business Strategy – Best Small to Medium Enterprise” (Bästa affärsstrategi – små till medelstora företag).

Priser och utmärkelser

Iconic Awards 2015

German Design Council tilldelade Troldtekt wave den prestigefyllda ICONIC AWARDS-utmärkelsen 2015.

Troldtekt wave beskrevs av juryn som en estetisk takbeklädnad vars naturliga och enkla utseende harmoniserar väl med många olika typer av rum.

Juryn betonade särskilt akustikplattans vågform, som får ljus och skugga att samspela på ett intressant sätt utan att skapa disharmoni.  

Priser och utmärkelser

Green Product Award 2015

I Berlin den 8 juni 2015 tog Troldtekt emot utmärkelsen Green Product Award för innovationen Troldtekt® wave.

Juryns motivering: en ny akustikplatta med ”ren och enkel design” och ”utomordentligt” att Troldtekt wave är Cradle to Cradle-certifierad i silverkategorin.

Priser och utmärkelser

DETAIL Produktpreis 2015

Bland de 36 finalisterna i arkitekturmagasinet DETAILs produktpristävling 2015 fanns Troldtekt wave (i kategorin för inomhusprodukter) samt den klassiska Cradle to Cradle-certifierade Troldtekt-akustikplattan (i miljökategorin).

DETAIL Produktpreis  tilldelas produkter som är särskilt tilltalande för arkitekter, och juryn utser vinnarna genom att utgå från produktens konstruktion, material, design, funktion och innovationsgrad. 

Priser och utmärkelser

The Circulars 2015

Troldtekt uppmärksammades internationellt, när företaget omnämndes som ”highly commended”av juryn för The Circular Economy Awards 2015.

Circular Economy Awards-utmärkelsen tilldelas företag och organisationer som har vidtagit betydande åtgärder för att bidra till en cirkulär ekonomi.

Troldtekt nominerades i kategorin ”Pioneer”.

 

Priser och utmärkelser

CSR Awards 2014

Tack vare en tydlig utvecklingsplan som gör hållbarhet till främsta fokus för vår affärsstrategi vann Troldtekt CSR-strategipriset 2014.

En rad starka kandidater, till exempel Velux och Maersk-gruppen, var med och tävlade om utmärkelsen.

Priser och utmärkelser

Dansk Byggindustris Miljöpris 2010

Våren 2010 vann Troldtekt dansk byggindustris miljöpris (Byggeriets Miljøpris) för sin miljövision och sitt fokus på miljö och hållbarhet under hela produktlivscykeln.

2014 nominerades Troldtekt för priset igen, efter att ha infört Cradle-to-Cradle-principerna i affärsstrategin.