Troldtekt®-produkter baserade på den koldioxidreducerade cementtypen FUTURECEM™ tilldelas en Green Product Award 2022. Det här internationella priset delas ut till innovativa och hållbara designlösningar.

09.05.2022

Vinnarna av Green Product Award 2022 presenteras officiellt vid en prisceremoni den 18 maj i München. Men redan nu står det klart att Troldtekt-produkter baserade på den patenterade cementtypen FUTURECEM finns med bland vinnarna. Totalt 100 produkter har nominerats i 12 kategorier, och Troldtekt akustikplattor är vinnare i kategorin Building components.

Det speciella med de nya akustikplattorna är FUTURECEM, som bidrar till ett avsevärt lägre koldioxidavtryck. Cementtypen utnyttjar synergin mellan kalcinerad lera och kalkfiller och kan tillverkas med cirka 30 procent lägre koldioxidutsläpp än vanlig cement.

Troldtekt baserat på FUTURECEM har ett koldioxidavtryck som är 26 respektive 38 procent lägre jämfört med Troldtekt baserat på grå och vit cement, sett till plattornas hela livscykel. Och på Troldtekts egen fabrik kommer 97,8 procent av energiförbrukningen från förnybara källor.

En klapp på axeln från marknaden

En internationell jury med erfarna experter inom bland annat arkitektur, design och cirkulär ekonomi har valt ut vinnarna av årets Green Product Award.

– Vi ser det som en stor klapp på axeln från marknaden att våra nya akustikplattor så snart efter lanseringen får ta emot ett internationellt pris för kombinationen av innovation, hållbarhet och design, säger Tina Snedker Kristensen, hållbarhets- och kommunikationschef på Troldtekt A/S.

– Det är cementen som står för nästan hela koldioxidavtrycket för en Troldtekt akustikplatta. Genom att byta ut traditionell cement mot FUTURECEM har vi tagit ett stort steg i rätt riktning, utan att det påverkar akustikplattornas styrka, livslängd och akustiska egenskaper, fortsätter hon.

Cradle to Cradle-certifiering på guldnivå

De nya akustikplattorna baserade på FUTURECEM är – precis som Troldtekts övriga produkter i cementbunden träull – certifierade på guldnivå enligt det hållbara designkonceptet Cradle to Cradle. Certifieringen omfattar både naturfärgade akustikplattor och akustikplattor målade i standardfärgerna vitt, svart och grått.

Troldtekt har varit Cradle to Cradle-certifierade i över tio år och företagets affärsstrategi bygger på certifieringens principer. Det innebär bland annat att Troldtekt arbetar med återvinning i både det biologiska och det tekniska kretsloppet.

Läs om Troldtekts strategiska arbete med Cradle to Cradle

Läs också: Cradle to Cradle – Troldtekt avancerar från silver till guld

Nya EPD:er för fyra varianter

Rådgivare och byggherrar kan ladda ner miljövarudeklarationer (EPD:er) för fyra varianter av Troldtekt akustikplattor baserade på FUTURECEM, både målade och omålade samt den prisbelönta serien med Troldtekt designlösningar.

Läs mer om Troldtekt-produkter baserade på FUTURECEM

Läs mer om de nya EPD:erna