Högt i tak med många vinklar

Norr om Helsingborg har Mike och Emmie byggt en modern villa med öppen planlösning och högt i tak. De stora, vinklade takytorna är klädda med akustikplattor från Troldtekt och ger en behaglig ljudmiljö i den vackra bostaden.

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

I början av 2020 kunde Mike och Emmie flytta in i sin nybyggda villa som i hög grad har varit deras eget projekt. De har själva förberett byggtomten, ritat huset och utfört det mesta av det invändiga arbetet.

 

Centralt rum med attityd och karaktär

Så fort man kliver innanför dörren leds man in i bostadens centrala rum: ett stort öppet kök/allrum med matplats och vardagsrum. Härifrån tar man sig till husets övriga rum och ut till träterrassen utanför huset.
Det här stora rummet är enkelt inrett i en dämpad färgskala. Taket är högt och skapat med olika vinklar, vilket utgör en väsentlig del av arkitekturen och ger rummet attityd och karaktär. Stora fönsterpartier och takfönster säkerställer ett fint ljusinsläpp.

 

Akustiklösning som planerats från start

Trots takhöjden och klinkergolvet i bostaden är akustiken behaglig. Mike och Emmie var fokuserade på att redan från start planera in en bra akustiklösning i inredningen. Valet föll på Troldtekt akustiktak som är effektivt ljudabsorberande, och som med sin struktur även bryter av de stora takytorna.

Valet av Troldtekt var även ett praktiskt beslut för paret. ”Det gick snabbare och enklare att klä de stora takytorna med Troldtekt jämfört med om vi skulle ha satt upp gipsskivor. Samtidigt skulle gips snabbt ha kunnat börja spricka på grund av alla vinklar. Med Troldtekt slipper vi ägna tid åt att ständigt behöva reparera och spackla taket”, säger Mike.

Mike är väldigt musikintresserad och uppskattar även hemmets fina akustik när han skruvar upp volymen på musikanläggningen. Nu när husbygget är klart, har han börjat med utomhusarbetet för att anlägga trädgård och pool. Mike jobbar i sin pappas företag som anlägger pooler, medan Emmie driver ett inredningsföretag tillsammans med sin svägerska och svärmor. Mikes föräldrar bor bara några kilometer från paret i ett eget drömhus, som även det har inretts med akustiktak från Troldtekt.