Husdrömmen

I Allerum utanför Helsingborg har Yvette och Anders Lindell byggt sitt drömhus med fantastisk akustik. Huset har öppen planlösning och innertak klädda med akustikplattor från Troldtekt.

Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

När barnen hade flyttat hemifrån bestämde sig Yvette och Anders för att bygga sitt drömhus. Ett hus skapat helt efter deras behov och önskemål, utan hänsyn till vad som är mest säljbart. 

Egoisthus med hjärterum

 - Vi kallar vår villa för ”egoisthuset”, säger Yvette och skrattar. Större delen av nedervåningen utgörs av kök och vardagsrum med öppen planlösning och högt i tak. Dessutom finns här ett sovrum med tillhörande badrum och walk-in-closet. På övervåningen finns ett allrum där paret gillar att dra sig tillbaka och koppla av.

 - Vi kunde ju ha fått in en våning till, men valde att ha högt i tak istället. Vi behöver inte heller en massa extra rum för övernattande gäster, eftersom alla våra barn och barnbarn bor i närheten, säger Yvette. Bara några minuters bilväg bort har sonen Mike och hans fru Emmie byggt ett hus, som också är inrett med Troldtekttak.

Anders och Yvette har ändå gott om plats för gäster. På tomten har man byggt ett gästhus, som paret hyr ut. Det är placerat mittemot huvudbyggnaden och bidrar till att rama in den härliga uteplatsen. Anders, som bygger pooler, har givetvis också fixat en till drömhuset. Den ligger i ena änden av uteplatsen och är försedd med akustiktak, precis som gästhuset.

Inredning i varma, naturliga nyanser

Yvette och Anders drömhus är ritat av Heidi Mikaelsen på arkitektbyrån Dreams & Coffee AB i Enköping, som har specialiserat sig på klassiska, New England-inspirerade hus. Paret gillar den här stilen, men har samtidigt satt sin egen prägel på huset – både utvändigt och invändigt – med utgångspunkt från lugna, naturliga nyanser. Den enkla inredningen kännetecknar också inredningsföretaget Styling By D.E.Y., som Yvette driver tillsammans med sin dotter och svärdottern Emmie.

Det är också Styling By D.E.Y. som har stått för inredningen av Yvette och Anders hem. Bostaden har en stor följarskara på instagramkontot @husdrommen.lindell, och Yvette märker att intresset för Troldtekt akustiktak är stort bland följarna.

Yvette kommer ursprungligen från Bröndby i Danmark, men har bott i Sverige i över 30 år. Hon har känt till Troldtekt i många år och insisterade på en akustiklösning härifrån när drömhuset skulle byggas.

 - Vi valde att använda akustikplattor från Troldtekt istället för gips, förklarar Yvette.

 - Det var vår egen idé. Det ger ett mer spännande uttryck och riktigt bra akustik. Plattorna är dessutom betydligt enklare att sätta upp än gipsskivor, eftersom de inte behöver spacklas och slipas.

Anders och Yvette är mycket nöjda med resultatet och den märkbart goda akustiken i hemmet. Även utvändigt har paret använt Troldtekt akustikplattor, som finns även för utomhusbruk.