I samspel med naturen

På den danska halvön Mols ligger Villa Begtrup – ett nybyggt fritidshus helt integrerat i den omgivande naturen. Huset är byggt i modern, nordisk design med exklusiva material och svarta Troldtekttak.

Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Malene Ledet Risager och hennes man Søren bor i Århus med sina två barn. Mindre än en timmes bilresa bort ligger deras nybyggda fritidshus, Villa Morgenstjerne, som stod färdigt sommaren 2021. Det är vackert beläget i Begtrup Vig, som är en del av Århusbukten.

Familjen köpte tomten i februari 2020. Då hade det befintliga fritidshuset stått tomt en tid och var så förfallet att det inte gick att rädda.

– Det var tomten vi var ute efter, inte huset. I Århus bor vi i ett nybyggt bostadsområde med öppna ytor runt omkring, men här har vi höga träd och en uppvuxen trädgård, vilket ger mer avskildhet. Samtidigt kunde vi skapa exakt det fritidsboende vi ville ha, säger Malene.

Med naturen som granne

Malene Ledet Risager och hennes man har fått mycket inspiration genom att följa designern och arkitekten Bruno Jakobsens Silverhuset på Instagram.

– Vi gillade Sølvhusets coola design och ville ha något i den stilen. Vi visste inte att han tog uppdrag även från privatpersoner, så vi kontaktade ett traditionellt husföretag. Men det kändes inte rätt. Jag skrev till Bruno och frågade om han kunde tänka sig att rita vårt fritidshus, och han tackade ja. Vi hade lagt ner hundratals timmar på att studera olika planritningar och hade själva tagit fram en skiss som Bruno utgick ifrån.

Precis som Sølvhuset är Villa Morgenstjerne byggt som en huslänga med tvärgående fönster. Alla utvändiga fasader är klädda med underhållsfritt cederträ. Huset har bland annat ett loft, ett burspråk med sittnisch och ett stort fönster mot söder. Utvändigt omges huset av en träterrass med inbyggd utedusch.

– Vi är väldigt nöjda med de stora fönsterpartierna. På så sätt kommer man tätt inpå naturen. Här kryllar det av ekorrar, rådjur och harar, vilket är en trevlig omväxling mot vårt andra hem. När vi öppnar dörren kan vi höra havet som ligger bara 200 meter bort, berättar Malene.

Samspelande material

I Malene och Sørens fritidshus är douglasgran ett genomgående inredningstema, precis som i många andra av Bruno Jakobsens byggnader.

Väggar och inredning utgörs av naturmaterial i vita eller ljusa nyanser, och betonggolvet är i ljusgrått.

– I stället för tråkiga, vita dörrar valde vi skjutdörrar i douglasgran. Samma träslag används även till golv och tak i rummen på bottenplan samt på loftet. Dessutom har vi en stor platsbyggd bokhylla längs den södra gaveln, ett modulkök och en hallmöbel i douglasgran, säger hon.

Ett annat genomgående tema är handtag och armaturer i mässing, eftersom det ger ett varmare intryck. I badrummet har de naturlig kalksten från Sverige och på den lilla toaletten valde de färgad terrazzo.

Svart Troldtekttak

Paret besökte Troldtekts showroom för att få inspiration till taket, som går upp i nock. De var lite osäkra på vilken struktur och färg de skulle välja.

– Först tyckte vi att det var lite väl vågat med svart tak och att det nog inte var något för oss. Men sedan tänkte vi om. De svarta taken ger nämligen en speciell mysfaktor, trots den höga takhöjden, eftersom man upplever att taket kommer närmare. Med vita tak hade det lätt kunnat kännas kyrklikt.

Troldtekttaken är inte bara snygga, utan skapar dessutom en lugn miljö där man kan njuta till fullo av naturen utanför:

– Akustiken är en utmaning på grund av de många hårda ytorna, med stora fönster och betonggolv, men det är inget vi märker av. Miljön känns väldigt behaglig, säger Malene.