Intim restaurangupplevelse med Troldtekt® line

På Restaurant Strandtangen i danska Skive går ärlig, nordisk mat hand i hand med en elegant och stilfull inredning.

Utgångspunkten är de svarta akustiktaken med frästa spår, som skapar en helt unik stämning.

Søren Vester, som har formgivit restaurangen, tycker att det är ”helt genialiskt” hur Troldtekt line upphäver mötet mellan akustikplattorna och gör ytan till en helhet. Han uppskattar också lösningens fördelar i fråga om hållbarhet.

Doften av hav. Elegant och tidlös inredning. Smaken av mat från bra råvaror. Det här är vad du kan förvänta dig när du besöker Restaurant Strandtangen i Skive. Restaurangen ligger invid havsfjärden och bjuder in till en gastronomisk upplevelse med allt det bästa från det danska köket i en vacker miljö.

– Vi lagar mat utan att krångla till det. Det är inspirerat av det nordiska med alla de goda, lokala råvaror som det innebär, berättar restaurangchef Maria Nørgaard, som arrenderar stället tillsammans med sin man Halldor Asmundsson.

Har fått en kärleksfull hand

Halldor, som ursprungligen kommer från Island, är en erfaren kock som har arbetat på en rad olika restauranger. Han behövde ingen betänketid då han 2014 tog över Restaurant Strandtangen. Efter några år var stället dock i behov av en frisk fläkt, och under en semester förvandlades restaurangen till ett praktexempel på dansk design.

– Restaurangen behövde en kärleksfull hand. Vi ville att den skulle inbjuda mer till trivsamt umgänge, samtidigt som gästerna skulle kunna njuta av den natursköna utsikten och inte minst den goda maten, berättar Maria. Därför vände sig paret till formgivaren Søren Vester.

Resultatet av samarbetet är en intim restaurang som med mörka golv i ekträ och svarta akustikplattor från Troldtekt på tak och väggar har fått ett exklusivt, elegant uttryck.

Design med linjer och skuggspel

Trots restaurangens enkelhet råder det inget tvivel om att varje enskild detalj i inredningen är genomtänkt. Till exempel har den svarta skinnsoffan på ett elegant sätt byggts in i väggen. Ett annat centralt inslag är akustikplattorna från Troldtekt, där man har valt designlösningen Troldtekt line.

– De svarta akustikplattorna med frästa spår på längden är utgångspunkten. De skapar ett vackert skuggspel och ger en rumslig upplevelse, där man kan fördjupa sig i maten, samtalen och den vackra utsikten, berättar formgivaren Søren Vester och förtydligar:

– Det stilrena uttrycket går igen på alla plan. Till exempel bär serveringspersonalen rustika skinnförkläden, som kompletterar inredningen på bästa sätt.

En restaurang med personlighet

Tillsammans med Maria och Halldor har Søren Vester även haft målet att inredningen ska avspegla restaurangens meny, och inte minst innehavarnas personlighet.

– När man kommer in i restaurangen känner man sig omedelbart välkommen. Det beror till stor del på Maria och Halldors enorma gästfrihet, som förstärks av inredningen, berättar Søren Vester.

Den kommer bland annat till uttryck i form av en levande brasa i den öppna spisen, den dämpade belysningen och det stora vinförrådet med glasväggar, som skapar en särskild känsla av elegans och exklusivitet. Menyn på Restaurant Strandtangen avspeglar sig också på ett sparsmakat sätt i inredningen.

– Havsfjärden spelar en viktig roll för restaurangen genom såväl utsikten som menyn. Tittar man noga ser man det även i inredningen, som har ett marint uttryck med vackra landskapsbilder av Limfjorden, berättar Søren Vester.

Restaurant Strandtangen

Intervju: Därför valde formgivaren Troldtekt line

Søren Vester är noga med att välja hållbara material, och är även mycket entusiastisk över designlösningen Troldtekt line, som förvandlar ytan till en enhetlig helhet. (Foto: Andreas Houmann)

"Rum som man inte kan tala i är rum som man inte kan leva i. Jag brukar säga att glädje hörs, och därför är det mycket viktigt med en bra ljudmiljö."

Designer Søren Vester

– Jag tycker att det är superhäftigt att se hur Troldtekt har utmanat och utvecklat sin kärnprodukt i en ny designlösning. Den består av samma enkla material, men man har lekt med akustikplattorna och använder dem för att skapa ett nytt och spännande uttryck. Troldtekt line upphäver mötet mellan akustikplattorna och gör ytan till en helhet. Det är helt genialt, tycker jag.

 

– Som formgivare är det min uppgift här i världen att skapa nya ting. Samtidigt vill jag förändra människors medvetenhet om att vi måste tillföra mer än vi tar. Det kan vara svårt i vårt konsumtionssamhälle, men jag kan själv ta ett viktigt steg genom att välja hållbara lösningar, och då är Troldtekt ett säkert val. Vill man någon gång ändra på inredningen är akustikplattorna enkla att ta isär. Samtidigt är det en lösning med en ekonomi som gör den tillgänglig för alla. Det är mycket tilltalande när jag som professionell designer ska välja material.

– Alla rum är till för människor, så när jag tar itu med nya inredningsuppdrag tittar jag ofta på hur jag kan tillgodose människans olika sinnen. Ett av dem är hörseln, och därför är akustiska förbättringar alltid en del av lösningen. Rum som man inte kan tala i är rum som man inte kan leva i. Jag brukar säga att glädje hörs, och därför är det mycket viktigt med en bra ljudmiljö. Akustiklösningar får inte bli som ett sista tillägg till rummet, utan ska vara genomtänkta lösningar på väggar och tak.