Prisbelönt designserie ger arkitektonisk frihet

Troldtekts serie med designlösningar har hyllats stort sedan lanseringen 2019: En ICONIC Award och en German Design Award – samt en finalplats i Danish Design Award. Hösten 2020 är serien en av kandidaterna till den tyska utmärkelsen materialPREIS.

Läs om lösningarna och se filmen, där Troldtekts inhouse-arkitekt Michael Christensen delar med sig av sina tankar om designserien.

Troldtekts designserie lyckades passera juryns nålsöga och ta sig till final i årets upplaga av Danish Design Award 2020. Prisutdelningen hölls i juni, som ett digitalt event på grund av coronasituationen. Och även om Troldtekt blev utan pris, fick designserien fina omdömen av juryn i samband med finalplaceringen:

– I den här designlösningen används befintliga, lokala material som förbättrar möjligheterna till goda akustiska miljöer. Det är en serie som på ett smart sätt löser den ständiga utmaningen att skapa akustiskt behagliga miljöer där människor trivs.

Troldtekts serie med designlösningar gick till final i kategorin ”Feel Good – Product”, för ”lösningar med särskilt fokus på estetik eller elegans och som samtidigt har en praktisk funktion”.

>> Se hela serien med Troldtekt designlösningar

Det handlar om ytan

Redan under lanseringsåret 2019 vann designserien två prestigefyllda tyska designpriser: ICONIC Awards 2019 och German Design Award 2020. På Troldtekt är man stolt över det fina mottagandet på arkitektmarknaden, eftersom syftet med serien är att ge arkitekter större kreativt utrymme.

– En klassisk metod inom arkitekturen är att använda standardprodukter för att designa något unikt eller extra karaktäristiskt. Det är den utmaningen som vår nya designserie försöker lösa, säger Troldtekts inhouse-arkitekt Michael Christensen, som har designat de nya lösningarna.

Han berättar att det under utvecklingen har varit en förutsättning att de nya designlösningarna ska tillverkas industriellt, så att de kan köpas till konkurrenskraftiga priser. Produkterna har formgivits för att ge tak- och väggytor ett sömlöst uttryck.

– Vi hade formgivaren Søren Vester på ett inspirationsbesök, och han hade en bra synpunkt som kom att bli utgångspunkten för mitt arbete med de olika modellerna. ”Det handlar inte om plattan, utan om ytan”, sa han, en formulering som sammanfattar den nya serien mycket bra. Varje lösning är tänkt att framstå som en enhetlig akustikyta i större eller mindre skala, säger Michael Christensen.

Från nordiskt till expressivt

Ursprungligen var tanken att lansera tre nya lösningar, men det slutade med hela nio stycken.

– Vi har valt att lansera ett brett utbud av lösningar som ger arkitekterna största möjliga frihet. Syftet med designserien är att tilltala arkitekter som vill ha utrymme att skapa något extra i inredningen, men som samtidigt måste hålla sig inom en rimlig budget, säger Michael Christensen.

– Målet har varit att få form och funktion att mötas i ett brett spann av produkter. Vissa av lösningarna passar väl in i den nordiska designen med raka linjer och vinklar, medan andra har ett mer expressivt uttryck, säger han.

I den här filmen kan du se Michael Christensen berätta om sina tankar kring serien i samband med Danish Design Award.

Tema: