EDGE Grand Central höjer ribban för både miljö och arbetsmiljö

EDGE Grand Central Berlin är den första tyska kontorsbyggnaden som är certifierad på guldnivå av WELL Building Standard och på platinanivå av DGNB. Här berättar arkitekterna från Bolwin Wulf om tankarna bakom projektet.

Troldtekt erbjuder dokumentationspaket med konkreta uppgifter om företagets inverkan på kriterier och poäng i både WELL och DGNB.

Photo: Olaf Wiechers

EDGE Grand Central i Berlin ligger mitt i den pulserande tyska huvudstaden. Som namnet antyder ligger byggnaden precis intill centralstationen, och här finns möjlighet för små- och egenföretagare att hyra centralt belägna kontorslokaler.

Bakom byggnaden står företaget EDGE, som även har kontorsbyggnader i Hamburg, London, Luxemburg och Rotterdam. För dem handlar det inte ”bara” om att erbjuda attraktiva lokaler för storstädernas många små- och egenföretagare. Deras vision lyder ”Building a zero carbon world” och målet är att vara koldioxidneutrala senast 2050.

Med Grand Central Berlin har EDGE tagit ett stort steg mot att uppfylla denna vision. Kontorsbyggnaden är den första i Tyskland som är certifierad på guldnivå enligt WELL och den högsta nivån, platina, enligt DGNB.

Byggnad på ”den vilda sidan”

Att uppföra en modern kontorsbyggnad mitt i en av Tysklands största knutpunkter för infrastruktur innebär dock en hel del utmaningar.

Området nordväst om Berlins centralstation kallas ibland för ”den vilda sidan”, eftersom dessa kvarter länge varit slitna och eftersatta. Det beror framför allt på stora tekniska utmaningar, eftersom området ligger inklämt mellan järnvägsspår och Berlins största trafikleder. EDGEs kontorsbyggnad ligger precis ovanför en av järnvägsstationens viadukter och delvis ovanpå tunneln för den hårt trafikerade vägen B96.

Bakom lösningen som övertygade juryn står arkitektbyrån Bolwin Wulf. Grand Central-byggnaden är inspirerad av en kompass som pekar mot nordost respektive sydväst.

– På grund av tomtens ö-liknande läge krävdes en speciell kvartersstruktur. Huskomplexets raka kant har därför tolkats som en rytmisk byggnadskontur, berättar Hanns-Peter Wulf, arkitekt och medgrundare av Bolwin Wulf.

Detta kommer att framträda ännu tydligare när Grand Central får en grannbyggnad på en hittills obebyggd del av tomten.

Byggnad med fokus på teknik

Teknik spelar en viktig roll i kontorsbyggnaden Grand Central. Allt och alla i byggnaden är uppkopplade via den digitala infrastrukturen, vilket gör livet enklare för dagens moderna kontorsarbetare. Via en app kan användarna styra inomhusklimatet i byggnaden genom att justera bland annat temperatur, ventilation och solskydd. Med teknikens hjälp är det också enkelt att boka möteslokaler och lokalisera kollegor.

Men även byggnadens energiförbrukning styrs med smarta tekniska lösningar. Systemet håller koll på antalet användare i byggnaden och anpassar uppvärmningen efter detta.

Genomtänkt färg- och akustikkoncept

Arbetsplatserna på samtliga våningar vetter ut mot den pulserande storstaden och rummens storlek kan anpassas efter behov:

– Byggnaden är utformad som ett höghus. Den består av en central kärna med flera flexibla enheter och kontorsytor, som alla har fönster ut mot omgivningen och tack vare den dynamiska planlösningen är indelade i överskådliga arbetsgrupper, berättar Hanns-Peter Wulf på Bolwin Wulf.

EDGE Grand Central har hela 113 välutrustade mötesrum i olika storlekar. Det väl genomtänkta färgkonceptet ger rummen i kontorsbyggnaden en trivsam och inbjudande atmosfär.  För att säkerställa god akustik har Bolwin Wulf valt att klä väggarna med akustikplattorna Troldtekt line i specialfärger som matchar mattorna på golven. Detta samspel mellan vägg- och golvytor ger en behaglig atmosfär med bra akustik.

Förutom mötesrum och kontorsarbetsplatser har EDGE Grand Central en mängd faciliteter som bidrar till ökad arbetsglädje. Här finns bland annat fyra takterrasser, gym, massagerum och lugna ytor där man kan koppla av. Dessutom finns ett rum med öppen spis där man kan umgås och spela bordsfotboll, bordtennis eller biljard. I det 400 kvadratmeter stora gemensamhetsutrymmet erbjuds gratis frukt och frukost för hyresgästerna.   

 

Dokumentationspaket tillgängliga online

Troldtekt erbjuder dokumentationspaket med konkreta uppgifter om företagets inverkan på kriterier och poäng i både WELL och DGNB. Dokumentationspaketen har utarbetats av Rambøll.

Ladda ner dokumentationspaket för WELL

Ladda ner dokumentationspaket för DGNB

 

Fakta: EDGE Grand Central

Var? Ogiltigenstraße/Clara-Jaschke-Str./Emma-Herwegh-Str. 10557 Berlin

Storlek: 22 800 m2

Slutförd: 2. kvartal 2020

Antal parkeringsplatser: 80

Arkitekt: Bolwin Wulf Architect

Certifieringar:

  • WELL Core & Shell Gold (inomhusmiljö och arbetsmiljö)
  • DGNB Platinum (miljö och hållbarhet)

Hyrestagare (företag): Scout24, Oracle, EDGE Workspaces Systeming, Sos Stalking, MoreApp, NORNORM, Rsystems, The Advisory House, Optimo, e-Clients Consulting LP, Infinit Biosystems, Chronomics

 

Se fler bilder här