Akustik är avgörande när arbete och fritid flyter samman

Vad får man om man slår ihop en kontorslokal och ett kafé? Svaret är ”coffice”.

Ett sådant har bland annat den unika kontorsbyggnaden Eminent i Hyllie utanför Malmö. Men det krävs mycket eftertanke för att kombinera arbete och fritid, berättar en av arkitekterna bakom projektet.

Om du någon gång har försökt jobba när du sitter på ett kafé vet du att det inte är så lätt att vara produktiv. Borden passar inte till datorn, du får ont i ryggen av stolarna och har svårt att koncentrera dig på grund av liv och rörelse från andra gäster.

Men om du besöker kaféet i kontorsbyggnaden Eminent i Malmö finns det goda chanser att du faktiskt lyckas bocka av några av dina arbetsuppgifter. Det är nämligen inte bara ett kafé, utan ett ”coffice”, där kontor och kafé flyter samman i både namn och inredning.

– Kaféet, som ligger på bottenvåningen, fungerar som både kafé och kontor – därav namnet. Hela bottenvåningen, med sina stora glaspartier, känns öppen och välkomnande för alla förbipasserande som är sugna på en kopp nybryggt kaffe. Men lokalen riktar sig även till dem som arbetar i byggnaden, förklarar Åsa Jentsch, arkitekt SAR/MSA på Kanozi Arkitekter.

Kanozi Arkitekter har ritat kontorsbyggnaden Eminent. Det är Sveriges första WELL-certifierade kontorsbyggnad, vilket du kan läsa om i den här artikeln. WELL är en byggnadsstandard med fokus på människors välbefinnande.

Synliga installationer på akustikpaneler

Men hur skapar man behagliga ramar för arbete och avkoppling i en byggnad som Eminent, som präglas av industriell design med synliga stålkonstruktioner, obehandlade betongytor och tegelväggar?

– Det är viktigt att skapa en bra akustikmiljö. Inte minst eftersom bottenvåningen med ”coffice” ska användas både till socialt umgänge och arbete. Därför valde vi att installera Troldtekt akustikplattor i taket. Troldtekt är ett naturmaterial med en levande struktur som stämmer väl överens med byggnadens industriella karaktär, förklarar Åsa Jentsch. Hon tillägger att plattorna är monterade ovanför de tekniska installationerna i taket, för att bevara den industriella stilen.

Utmaningen med stora, öppna ytor

Både i moderna kontorsbyggnader och restauranger krävs det att man tar noga hänsyn till akustiken, säger Åsa Jentsch.

– Rent generellt bör man tänka över planlösningen och hur de olika rummen och funktionerna är kopplade till varandra. I öppna kontorslandskap ska det till exempel finnas tysta rum för samtal och arbetsuppgifter som kräver mer koncentration, säger hon.

– Dessutom bör man välja ljuddämpande material för att skapa god akustik. Det gäller såväl inbyggda material som golvbeläggning och undertak som val av möbler, textilier och så vidare, säger hon och fortsätter:

– I en restaurangmiljö måste man jobba ännu mer med akustiken, eftersom lokalerna ofta är stora och öppna. Tak och väggar är tacksamma, eftersom det ofta rör sig om stora ytor där rätt beklädnad kan bidra till att absorbera ljud. Man kan också använda sig av stoppade möbler och andra textilier för att absorbera ljudet, säger Åsa Jentsch.

Corona ändrar kraven

Kombinationen av arbete och avkoppling, som ”coffice” är ett uttryck för, har blivit ännu mer relevant under corona-pandemin.

– Vi ser olika trender till följd av corona. Distansarbete har blivit en självklarhet för många, vilket kan innebära att behovet av traditionella kontor kommer att minska i framtiden. Å andra sidan tror vi att de allra flesta människor vill vara en del av ett socialt sammanhang och därför har behov av att träffas fysiskt. Men det är mycket möjligt att fler möten i framtiden kommer att äga rum på exempelvis kaféer och restauranger i stället för traditionella arbetsplatser, säger Åsa Jentsch och tillägger:

– En tydlig trend är att vi i dag förväntar oss att kunna sitta och jobba på kaféer och restauranger, och det har till exempel blivit en självklarhet att ha uttag tillgängliga för alla gäster.

FOTO: 
Åsa Jentsch, arkitekt SAR/MSA på Kanozi Arkitekter. 

Fakta: Eminent

Projekt: Kontorsbyggnaden Eminent i närheten av Malmö
Arkitekt: Kanozi Arkitekter

Troldtekt Produkter:

Takbeklädnad: Troldtekt akustikplattor
Färg: Naturgrå
Struktur: Ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil: Rak kant och fals för synlig profil, K0-FS
Montering: Med T24-profilsystem

>> Mer om projektet i Troldtekt referensavsnitt