Alnatura sätter nya standarder med DGNB platina

Alnatura, en tysk återförsäljare av ekologiska livsmedelsprodukter, har med sitt huvudkontor i Darmstadt satt nya standarder för hållbart byggande och användning av naturmaterial. Byggnaden har tilldelats en DGNB-certifiering på den högsta nivån: platina.

Arkitekterna haas cook zemmrich STUDIO2050 har med Alnatura Arbeitswelt skapat ett riktigt mästerverk i Darmstadt.  Kontorsbyggnaden på 13 500 kvadratmeter är utformad enligt holistiska och hållbara principer, vilket har gett DGNB-systemets högsta certifiering, platina.

För att nå platina måste en byggnad uppnå minst 80 procent av de möjliga poängen inom kriterierna för DGNB.

Almatura Arbeitswelt, som rymmer cirka 420 medarbetare, imponerar med enkel och naturlig estetik. Kontorsbyggnaden lever upp till de högsta kraven om ekologi, ekonomi, sociokulturella och funktionella aspekter, teknik, processer och lokalisering. Christine Lemaitre, vd för DGNB, säger:

– DGNB-certifieringen baseras på att Alnatura har skapat en framtidsinriktad kvalitetsbyggnad med den nya arbetsplatsen. Miljön och människorna står lika mycket i fokus som den långsiktiga lönsamheten.

Det platinacertifierade projektet ses som en ledstjärna inom hållbart byggande och stod därför också i fokus under invigningen av World Green Building Week 2019 i september. DGNB stod värd för den tyska versionen av veckan och arrangerade invigningsevenemanget i Stuttgart – med Troldtekt som partner.

 En konstruktion av naturmaterial

Unikt för Alnatura Arbeitswelt är att det är en träkonstruktion där ytterväggarna är belagda med lera. Både trä och lera är naturliga råvaror som ur ett livscykelperspektiv är bland de mest hållbara byggmaterialen.

Läs också temat om mer trä i byggen

Trä spelar också en viktig roll i inredningen – bland annat med valet av grått Troldtekt akustiktak i kontorsbyggnadens restaurang. Troldtekt består till 100 procent av de naturliga materialen trä och cement. Samtidigt bidrar akustikplattorna till ett hälsosamt inomhusklimat och effektivt brandskydd.

Den vegetariska restaurangen är öppen för alla och ingår i kedjan tibits, som även driver restauranger i bland annat Zürich och London. Här väljer gästerna hälsosamma, vegetariska och veganska läckerheter från en buffé och betalar efter matens vikt. Ett koncept som matchar Alnatura Arbeitswelts hållbara profil. 

Ett perfekt partnerskap

Speciellt för kontorsbyggnaden är också den geotermiska väggvärmen. En markkanal säkerställer att vältempererad luft matas från en närliggande skog, och strömmen kommer från solceller på taket.

De naturliga materialen och det massiva fokuset på energisparande gjorde Alnatura Arbeitswelt till ett självklart val för World Green Building Week. Lika passande var det för Troldtekt att delta som partner under invigningen.

– Vi är medlem i den tyska DGNB-organisationen så för oss var det helt naturligt att ingå partnerskap med DGNB i samband med Green Building Week. I synnerhet när ett så visionärt kontorsprojekt med våra akustikplattor stod i centrum under invigningen, berättar Peer Leth, vd på Troldtekt A/S.

– Våra akustiktak är certifierade enligt designkonceptet Cradle to Cradle. Därmed arbetar vi utifrån principer som matchar kriterierna i en DGNB-certifiering och en rad andra ledande certifieringar för hållbart byggande, fortsätter han.

Läs mer om Troldtekt och de hållbara certifieringarna i den här artikeln.

FAKTA: Om Alnatura Arbeitswelt

Projekt: Nybyggnation Alnatura Arbeitswelt i Darmstadt, Tyskland
Arkitekt: haas cook zemmrich STUDIO2050, Freie Architekten PartG mbH, Stuttgart
Byggherre: Alnatura Stiftung, Bickenbach

Troldtekt Produkter:

Takbeklädnad: Troldtekt akustikplattor
Färg: Grå 208
Struktur: Fin (1,5 mm träull)
Kantprofil: 5 mm fas, K5
Montering: Med Troldtektskruvar

>> Mer om projektet i Troldtekt referensavsnitt