Så inreder du hemmet enligt designerns principer

Designern och arkitekten Bruno Jakobsen följer alltid tre grundläggande designprinciper, oavsett vilket projekt han arbetar med. Ta del av designerns inredningstips och låt dig inspireras av hans karakteristiska stil.

Det kan kännas överväldigande när man som ny eller blivande bostadsägare ska inreda sitt drömhem och vill ha en originell stil som samtidigt ska hålla i många år. Här delar designern och arkitekten Bruno Jakobsen med sig av tre principer som han alltid följer – både i sitt eget hem och i samarbetet med kunder.

#1 Låt estetiken styra

– Kunderna tänker ofta praktiskt. Mitt råd är att låta design går före funktion. Det är ditt livs största investering. Om du låter estetiken styra blir resultatet mycket mer tilltalande, lyder det första rådet från Bruno Jakobsen. 

#2 Använd material som ger hög mysfaktor

– Gemensamt för alla mina projekt är att materialen vi arbetar med ger en hög mysfaktor. För mig är det främst trä och träbaserade produkter som skapar värme och en hemtrevlig känsla, förklarar Bruno Jakobsen i sitt andra råd.

#3 Var konsekvent

– I mitt arbete är materialens uttryck viktigt för ett lyckat resultat. Välj tre till fyra material och var konsekvent. Estetik uppstår när man är konsekvent och vågar välja bort. Personligen jobbar jag mycket med natursten, trä, Troldtekts cementbundna träull och något slätt, vitt material som exempelvis gips, för att lyfta fram de övriga elementen, säger Bruno Jakobsen om sin tredje designprincip.

Tre exempel på Bruno Jakobsens arbete

Här kan du titta närmare på Bruno Jakobsens portfölj och hans eget stämningsfulla hem, The Nordic Barnhouse Project. Överallt ingår Troldtekts akustiklösningar som en del av designen.

Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Fritidshus vid Begtrup Vig

– Familjen drömde om ett fritidshus med plats för gäster, och de hade sett mina andra projekt, där jag också har använt svartmålade Troldtektplattor. På en naturtomt som deras har man samma utsikt i hela huset med tvärgående fönster. Det är inte lätt att uppfylla alla önskemål – och samtidigt skapa balans mellan faktorer som längd, bredd och höjd i planlösningen. Men jag tycker att vi lyckades riktigt bra.

Se bilder och läs om fritidshuset

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Fritidshuset Villa Ydun i Ebeltoft

– Familjen ville bygga ut sitt befintliga A-frame-hus på tomten, och jag tycker att vi lyckades skapa ett samband mellan det nya och gamla utan att husets känsla gick förlorad. En korridor med Troldtektplattor i taket förbinder de två huskropparna. Utvändigt binds huset samman av en terrass, bastu och platsbyggda solsängar. A-frame-huset används som gästboende och familjen har själva flyttat över till den tillbyggda delen.

Se bilder och läs mer om Villa Ydun

Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

The Nordic Barnhouse Project

Själv bor och arbetar Bruno Jakobsen i sitt nybyggda långhus i exklusiva material, ny-nordisk stil och med natur som går ända upp till altanen – plus utsikt över skogen runt omkring. 

– Redan i vårt sommarhus upptäckte vi att svartmålade Troldtekt tillför något speciellt – en viss atmosfär skapas när bitarna kopplas ihop. Det kan ofta ta lång tid att göra ett hem mysigt, men den svarta färgen ger en hemtrevlig känsla. Därför ritar jag alltid svarta akustiktak som en del av mina lösningar till kunder, eftersom taket är en så viktig del i hela konstruktionen, säger Bruno Jakobsen, och fortsätter:

– Det viktigaste för oss är läget i naturen, och orangeriet är vår bästa investering någonsin. Men i vardagen är det Troldtekt vi är mest nöjda med. Akustiktaket skapar lugn i den 37 meter långa bostaden. Alla som besöker oss lägger märke till tystnaden. Istället för inomhusbuller är det naturens ljud vi hör.

Se bilder och läs mer om The Nordic Barnhouse Project

Følg Bruno Jakobsen på Instagram @thenordicbarnhouseproject og @brunojakobsendesign