Framtidens grundskola i Trollhättan

Sylteskolan, en grundskola som numera omfattar 18 400 kvadratmeter, står nu redo att ta emot elever och lärare efter en totalrenovering som gjort skolan till den största i Trollhättan. Ljusa färger och miljövänliga material har använts genomgående.

En ljus och modern grundskola med gott om utrymme för lek, idrott, undervisning och fördjupande aktiviteter. Detta är ramarna för nya Sylteskolan i Trollhättan, som omfattar förskoleklass, grundskola med årskurs 1 till 9, specialklasser, fritidshem, idrottshallar, skolgård och bibliotek.

Den tidigare Sylteskolan var sliten och hade bara plats för 750 elever. Nu har skolbyggnaderna uppgraderats, renoverats och fått nya tillbyggnader, så att skolan nu rymmer upp till 1 000 elever.

Renoveringsprojektet påbörjades i maj 2017 och nyöppningen skedde vid skolstarten 2020. Sylteskolan är nu Trollhättans största grundskola med sina 18 400 kvadratmeter.

Contekton Arkitekter har ritat Sylteskolan, och byggherre är fastighetsbolaget Kraftstaden Fastigheter. Byggföretaget Serneke är totalentreprenör för projektet. Kostnaden för skolans ombyggnad uppgår till 485 miljoner kronor.

Ljus och naturlig design

Under planeringsfasen av Sylteskolans skolgård gavs elever i klass 4 och 5 möjlighet att komma med förslag. Detta resulterade i en större skolgård, fler fotbollsplaner, övertäckta sittplatser och en dricksvattenfontän.

När man kommer till skolan möts man av sporthallen och bibliotekets fasader, och därför har extra vikt lagts vid att göra den delen välkomnande.

På insidan har Sylteskolan en genomgående estetisk design, som framför allt kommer till uttryck i ljusa, milda och naturliga färger och användningen av naturmaterial. Varje lokal är specifikt anpassad till de behov som finns i lokalen. Dessutom har lokalerna för varje årskurs sin egen unika design.

Miljövänliga material

En avgörande faktor var att Sylteskolan skulle uppföras i miljögodkända och giftfria material. Byggnaden har därför även certifierats som Miljöbyggnad Silver.

I taken på Sylteskolan sitter akustikplattor från Troldtekt. Designmässigt är de helt i linje med skolans naturliga färgpalett, och miljömässigt uppfyller de byggherrens krav på hälsosamt inomhusklimat och hållbara lösningar. Samtidigt bidrar de till en god akustik i skolan.

Tillverkningen av akustikplattorna sker i Danmark och bygger på det hållbara designkonceptet Cradle to Cradle. Det tekniska konsultföretaget Rambøll har dokumenterat att Troldtekt bidrar positivt i 20 procent av de kriterier som beaktas i en miljöbyggnadscertifiering.

Fakta

Projekt:
Sylteskolan i Trollhättan
Arkitekt:
Contekton Arkitekter
Byggherre:
Kraftstaden Fastigheter
Troldtekt produkter
Tak- och väggbeklädnad:
Troldtekt akustikplattor
Färg:
Vit 101 och specialfärger
Struktur:
Fin (1,5 mm träull) och ultrafin (1,0 mm träull)
Kantprofil:
Rak kant med synlig profil, K0-S, och 5 mm fas, K5
Text & Foto
Text:
Publico
Foto:
Bara Bild