Troldtekt på SCHULBAU i Köpenhamn

I juni har arkitekter och andra byggproffs ett gyllene tillfälle att utbyta kunskap om skolbyggnader, när SCHULBAU-mässan kommer till Danmark. Troldtekt deltar som utställare, medarrangör av en studieresa för arkitekter och sponsor för mässans studenttävling. 

Danska skolor är ledande inom digitalisering och hållbarhet. För Tyskland, som fram till 2040 ska investera cirka 40 miljarder euro på nybyggnation och renovering av skolor, finns här därför massor av inspiration att hämta. Detta är bakgrunden till att SCHULBAU-mässan nu för första gången gör ett gästspel i Danmark.

Mässan hålls den 13–14 juni 2023 i Docken, som ligger i Köpenhamns Nordhavn. Under dessa två dagar kan besökarna uppleva lösningar för framtidssäkrade skolbyggnader och lyssna på inspirerande föreläsningar och debatter.

På mässan kan du också träffa Troldtekt, som tidigare har ställt ut även på SCHULBAU i de största tyska städerna. I monter 16 kan du uppleva ett urval av Troldtekts dansktillverkade akustikplattor, som i flera decennier har använts i många danska – och på senare år även tyska – skolor. 

Se inspirerande skolbyggnader med Troldtekt

Troldtekt finns också representerat i ett separat utställningsområde, där du kan uppleva bra akustik och formstark design. Här visar vi dessutom upp installationer av dansk rödgran, som i snart 90 år har varit en av råvarorna i Troldtekts akustikplattor. Denna speciella utställning kan du även besöka i Kongernes Lapidarium under designfestivalen 3daysofdesign, som du kan läsa mer om här

Platina i materialhälsa

På mässan visar Troldtekt upp designlösningar och akustikplattor baserade på den koldioxidreducerade cementtypen FUTURECEM™.

Alla Troldtekt akustikplattor – i naturträ och målade i standardfärger – är Cradle to Cradle-certifierade på guldnivå. I kategorin materialhälsa är plattorna till och med certifierade på den högsta nivån, platina.

I samband med certifieringen har plattorna analyserats med avseende på skadliga ingredienser ända ned till 100 ppm. Det är därmed dokumenterat att Troldtekts plattor är fria från skadliga ämnen och alltså bidrar till ett hälsosamt inomhusklimat i bland annat skolor.

Studieresa och tävling

I samband med mässan i Köpenhamn ordnar SCHULBAU en studieresa för tyska arkitekter till Köpenhamn den 11–14 juni, med Troldtekt som medarrangör. Här får de träffa danska kollegor, experter, kommuner och andra aktörer med kunskap om framgångsrika skolbyggen.

Under resan får de också besöka fyra danska skolor i Köpenhamnsområdet – bland annat den helrenoverade Grøndalsvængets skola och den utbyggda skolan på Islands Brygge.

Troldtekt är dessutom sponsor för en tävling där studenter får chansen att designa framtidens skolbyggnad. På mässan i Köpenhamn visas de sex finalprojekten upp, och vinnaren utses i samband med SCHULBAU i Hamburg i september.

Medan du ser fram emot SCHULBAU-mässan kan du hitta inspiration i vårt onlinetema om framtidens hälsofrämjande skolor.

Besök SCHULBAU på Docken i Köpenhamn den 13–14 juni 2023. Troldtekt ställer ut i monter 16.