Därför kan corona bidra till bättre skolor

17.01.2022

Corona har slagit hårt mot skolundervisningen. Men pandemin innebär också en gyllene möjlighet att uppdatera skolorna. Läs mer i ett nytt onlinetema från Troldtekt A/S. Temat ger inspiration från expertintervjuer och skolor som tillgodoser 2022 års behov vad gäller inomhusklimat och inlärning.

Barn och unga har känt sig ensamma och isolerade när skolorna har varit stängda. Distansundervisningen har inte varit ett tillfredsställande alternativ till fysiska lektioner. Och många elever har halkat efter. Men pandemin skapar samtidigt möjligheter att uppdatera och framtidssäkra skolorna.

Under coronapandemin har en hel del brister i skolors utformning upptäckts. På den danska arkitektbyrån Pluskontoret Arkitekter menar man att framtidens skolbyggnader bör utrustas med exempelvis bättre hygienförhållanden och möjligheter till varierad undervisning, både digitalt och utomhus.

Och enligt Marie Berg, projektledare för nybyggnation av skolor i Göteborgs stad, hade man i Sverige redan innan pandemin börjat införa varierade undervisningsrum, verktyg för digital undervisning och bättre toalett- och hygienutrymmen. 

Artikeln om pandemins betydelse för utformning av skolor ingår i ett onlinetema från Troldtekt AB, som tillverkar akustiklösningar för bland annat skolbyggnader.

Ett flexibelt landmärke i Göteborg

I temat ingår också en artikel om Lindholmens tekniska gymnasium i Göteborg, som är ritat av KUB Arkitekter och utsett till Årets skol- och förskolebyggnad i Sverige 2021.

– Uppdraget var att utforma en ny skolbyggnad med fokus på hållbarhet. Den skulle vara modern, flexibel och fungera som ett landmärke för staden. Och det tycker jag att vi har lyckats med, säger PerEric Persson, arkitekt på KUB Arkitekter.

Innertaken i Lindholmens tekniska gymnasium är klädda med Troldtektplattor, där trä ingår som en av råvarorna. Till väggarna valdes en Troldtektlösning med frästa spår i akustikplattornas yta.

– Vi valde Troldtekt på grund av materialets goda tekniska egenskaper när det gäller ljudabsorption i kombination med styrka och hållbarhet. Eftersom vi använde det till både tak och väggar var det mycket viktigt att materialet har en lång hållbarhet och kan åldras med patina utan skador. Design och miljömässiga egenskaper var också viktiga faktorer i valet, säger PerEric Persson.

Prisbelönt skola i trä

I temat finns också en artikel om Erlev Skole i södra Danmark, som i augusti utsågs till “Årets danska skolbyggnad 2021”. Den nybyggda och hållbara skolan är huvudsakligen byggd i trä, och därmed är den en av Danmarks största träkonstruktioner.

– Träkonstruktionen i Erlev Skole bidrar till att spara mycket koldioxid, eftersom trä är ett väldigt miljövänligt byggnadsmaterial. Dessutom skapar trä en helt fantastisk atmosfär, som är varm, välkomnande och karaktärsfull, säger Pernille Svendsen, Ass. Partner och arkitekt på Arkitema, som har ritat Erlev Skole.

– Hållbarhet handlar inte bara om materialval, utan lika mycket om att skapa rum som kan användas på många olika sätt under lång tid. Man kan ändra rummens struktur för att möjliggöra nya användningsområden, men också bjuda in medborgarna och utnyttja byggnadens alla möjligheter, tillägger hon.

Förutom de prisbelönta skolorna i Danmark och Sverige omfattar temat också flera skolbyggnader där byggherrar och rådgivare har ansträngt sig för att välja bästa möjliga lösningar. Och där Troldtekt akustiklösningar bidrar till att akustik, design, slitstyrka och dokumenterad hållbarhet förenas till en perfekt helhet.

>> Läs hela onlinetemat om skolbyggnader

FAKTA OM TROLDTEKT:

  • Troldtekt A/S är en ledande utvecklare och tillverkare av akustiklösningar för tak och väggar.
  • Sedan 1935 är danskt trä och cement råvarorna i produktionen, som sker i Danmark under moderna, miljövänliga förhållanden.
  • 2016 startade Troldtekt det svenska dotterbolaget Troldtekt AB i Malmö.
  • Troldtekts affärsstrategi baseras på designkonceptet Cradle to Cradle, som är företagets centrala verktyg för att säkerställa miljövinster fram till 2022.

MER INFORMATION:

Tina Snedker Kristensen, marknads- och kommunikationschef: 8747 8124 // tkr@troldtekt.dk

Troldtekt AB

Det nye tema fra Troldtekt byder på inspiration fra skoler, som matcher behovene til indeklima og læring anno 2022.

Foto: Stadtteilschule Lurup i Hamburg, Tyskland ©David Matthiesen.