Rå look och bra akustik i hjärtat av Odense

Läge är ofta nyckelordet i jakten på en ny lägenhet. Men vad de potentiella köparna ofta glömmer är att fundera över akustiken. Det vet byggnadskonstruktören Claus Lund Clausen, som köper, renoverar och säljer lägenheter.

Troldtekt, Odense
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Claus Lund Clausen har restaurerat och sålt ett stort antal lägenheter i Odense. Han äger företaget GLANT, som renoverar och bygger om bostäder på Fyn – och det har under årens lopp blivit en hel del. En av dem är lägenheten på Søndergade, som nyligen såldes vidare. Lägenheten är på 125 kvadratmeter fördelade på två rum och ett stort kök/allrum.

Här har man hämtat inslag från New York-stilen i form av en fristående tegelvägg och lodräta råa träbjälkar från golv till tak. Det ger lägenheten en rustik look, som skapar en fin kontrast till det vita köket och den eleganta fiskbensparketten.

Rum för samtal kräver överväganden

Med en handfull sålda lägenheter bakom sig vet Claus Lund Clausen, vad köparna vill ha, och vad som säljer bra. Men för honom är det viktigt att inte bara följa vad kunderna efterfrågar här och nu utan även överväga vad de kommer att värdesätta i det långa loppet.

– Många vill gärna ha stora, öppna rum för samtal men det kräver noggranna överväganden, om bostaden både ska vara funktionell och trevlig att vistas i, och där spelar akustiken en viktig roll, berättar Claus Lund Clausen.

Troldtekt i hela lägenheten

Därför inreder Claus Lund Clausen i stort sett alla de lägenheter som han renoverar med Troldtekt akustiktak. I lägenheten på Søndergade är taken i samtliga rum klädda med vita Troldtekttak.

– Även om bra akustik inte är något som alla tänker på när de letar bostad så är det något som de värdesätter när de flyttar in. Och att det dessutom är enkelt för oss att montera Troldtekttaken gör ju bara saken ännu bättre. I synnerhet en lägenhet som den här med frilagda bjälkar, där det är svårt att sätta gips emellan, säger Claus Lund Clausen och fortsätter:

– Tillsammans med den råa tegelväggen och fiskbensparketten skapar taken även en fin kontrast till de vita väggarna. Troldtekt ger lägenheten personlighet och gör att den skiljer sig från andra.