Modernt hus med vackert ljusinsläpp

I Vordingborg ligger ett charmigt hus med stora fönsterpartier som låter ljuset komma in året runt. Hemmet är resultatet av en genomgående renovering, som har genomförts med respekt för den arkitektoniska stilen i området.

Bra akustik och sunt inomhusklimat i hemmet med akustiktak från Troldtekt
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

När solen äntligen tittar fram under tidig vår skyndar de flesta av oss ut för att njuta av de svaga men efterlängtade solstrålarna. Så är det inte för Christian Damgaard och hans fru. Paret bor tillsammans med sina två barn i Vordingborg på Sydsjälland med närhet till både skog och strand. Här har de förvandlat en mörk 50-talsvilla till ett modernt funkishus med vackert ljusinsläpp året runt.

– När vi köpte huset ägnade vi mer än ett år åt att renovera det. Det var en omfattande process, och i dag är det i stort sett bara ytterväggarna som har bevarats, berättar Christian Damgaard.

Han är snickare och byggnadskonstruktör och har själv ritat och byggt en stor del av hemmet. Bostaden består av vardagsrum och allrum/kök med utsikt över tomten, samt en tillbyggnad där man går ned till den mer privata delen av huset med sovrum. Därutöver finns en källare, som sammanlagt ger familjen strax över 200 kvadratmeter att röra sig på. Lutningen på takkonstruktionen och de stora fönsterpartierna ger huset ett alldeles särskilt ljusinsläpp.

Respekt för omgivningen
Arkitektur- och materialval är noga genomtänkta för att huset ska smälta in i omgivningarna.

– Det är viktigt för oss att vårt hem känns personligt, men att det ändå passar till våra grannars byggstil. Därför har vi hållit fasaden enkel men ändå originell, berättar Christian Damgaard.

Den putsade fasaden är sporadiskt klädd i värmebehandlad furu som går igen på den stora terrassen mot söder, där några av trappstegen kan användas som sittplatser. Invändigt domineras familjens hem av en enkel stil. Många av de befintliga väggarna revs under renoveringen för att skapa stora, ljusa rum med högt i tak. Bara nivåskillnaden för tillbyggnaden och de ljusblå köksluckorna bryter den minimalism som kännetecknar hemmet.

Släta ytor kräver god akustik
Redan tidigt under byggprocessen kom paret fram till att de ville klä taken med akustikplattor från Troldtekt.

– Ett ljust parkettgolv utan strukturer kräver att man tar hänsyn till akustiken. Därför har vi klätt taken i samtliga rum med Troldtekt. Det ger både riktigt fin akustik och ett behagligt inomhusklimat. Troldtekt är dessutom otroligt enkelt att montera och skära till – betydligt enklare än gipsskivor och filt. Det var viktigt, eftersom jag skulle göra jobbet själv, berättar Christian Damgaard.