Ett år med dubbelt firande i Utzon Center

2018 skulle Danmarks mest berömda arkitekt, Jørn Utzon, ha fyllt 100 år. Det är samtidigt 10-årsjubileum för Utzon Center i Ålborg, som uppmärksammar feståret med en rad evenemang med titeln Utzon100.

2018 är ett Utzon100-år fyllt av upplevelser i hamnområdet i den danska staden Ålborg. Tre utställningar, varav en visas i både Ålborg, Köpenhamn, Sydney och Bryssel, en film, konferenser, föredrag, evenemang och undervisning för barn i skolan och på fritiden. Det är bara en del av det program som kronprinsen invigde den 9 april och som sedan dess har markerat att 2018 är året då Jørn Utzon skulle ha fyllt 100 år.

– Intresset har varit överväldigande både lokalt, nationellt och internationellt. Utländska tv-stationer och internationella magasin som Wallpaper Magazine och Monocle har hittat till Ålborg, och det har lett till att antalet besökare har ökat med en fördubbling av andelen utländska gäster 2018. Dessutom har vi haft klart fler barn på besök än vanligt, säger Lasse Andersson, kreativ chef på Utzon Center.

– Arkitekturutställningar kan ofta bli väldigt nördiga men man behöver inte vara arkitekt eller utbildad inom byggande för att få en upplevelse hos oss. Det målet har vi lyckats med i jubileumsutställningen. Alla känner till historien om arkitekten som har ritat 1900-talets mest berömda byggnad så det är en fantastisk historia och några fantastiska verk som vi bygger vidare på.

Det sista stora mästerverket
Den berömda arkitekten dog den 29 november 2008 – 90 år gammal. Jørn Utzons sista stora mästerverk var just Utzon Center i Ålborg, som skapades i samarbete med hans son, arkitekten Kim Utzon. Centrets blanka tak och markanta geometri gör byggnaden till en tydlig fixpunkt, inte minst sett från Limfjorden precis utanför. Man har använt Troldtekt som akustiktak på en stor del av centrets 2 800 kvadratmeter. Det är ljus Troldtekt – skuren så att bredden på varje platta endast är 40 centimeter.

Troldtekt akustiklofter i Utzon-byggerier

Utzon Center skapades som en ram för upplevelser med arkitektur och design och den ambitionen har man lyckats med.

– Det är ett hus med en tydlig placering – det står som en diamant i hamnområdet. Men det är också ett välbalanserat hus med ett brett användningsområde. Många använder huset till konferenser och evenemang och här anordnas bröllop, barndop och konfirmationer. Jørn Utzon hade en öppen och experimenterade inställning till världen och den försöker vi överta genom att bjuda in alla, säger Lasse Andersson.

Läs mer om arkitektur på Utzon Center

Få mer Utzon-inspiration
Följ med till en rad byggnader skapade av Kim Utzon Arkitekter i galleriet nedan.