Projekt med Troldtekt aktuella för internationella priser

Sju danska projekt med Troldtekt är kandidater till att vinna det internationella priset ”Building of the Year 2022” som delas ut av arkitekturplattformen ArchDaily. Registrerade användare hos ArchDaily kan vara med och välja vilka projekt som ska till final.

04.02.2022

Den ledande internationella arkitekturplattformen ArchDaily utser den 17 februari ”Building of the Year 2022” i 15 olika kategorier. En rad projekt med Troldtekt är med och tävlar om priserna.

Fram till den 9 februari 2022 kommer cirka 4 500 arkitekturprojekt från hela världen att kokas ner till en handfull nominerade i varje kategori. Alla registrerade användare på ArchDaily.com kan fram till den 9 februari nominera ett projekt per kategori, som går vidare till finalen. Alla kan registrera sig som användare och rösta.

Läs mer om priset och se alla kandidater på ArchDailys hemsida.

 

Sju projekt med Troldtekt är med och tävlar


Här kan du läsa om de sju projekten med Troldtekt som är aktuella för ”Building of the Year 2022”.

 

 

NEW AARCH i Aarhus är Danmarks första nybyggda arkitektskola. ADEPT har varit totalrådgivare i projektet som är uppfört i en rå arkitektur med betong, glas, trä och stål som genomgående material. De öppna ytorna och ritsalarna har Troldtekt i naturgrått, medan de mer slutna rummen i betongkärnorna har svarta Troldtekt-tak.

Erlev Skole söder om Haderslev har ritats av Arkitema Architects och är en av Danmarks största träkonstruktioner under senare tid. Troldtekt akustikplattor bidrar till den goda akustiken på skolan. Och faktiskt även också till en hälsosam luftkvalitet eftersom man har valt Troldtekt ventilation, där själva ventilationssystemet döljs ovanför akustiktaket.

Klimatorium, som ritats av arkitektfirman 3XN, är ett innovativt klimatcentrum på Danmarks västkust. Materialvalet är inspirerat av båthallarna i omgivningen, och man har här jobbat med ett rått och rustikt uttryck i trä, betong och stål. I många av rummen har man monterat Troldtekt akustikplattor i fält på väggarna och de utgör harmoniska inslag i den enkla arkitektoniska helheten.

Vinterbadklubben Isfuglen vid Brøndby Havn har fått en fin och bra inramning där man kan mötas för kalla bad, bastu och trevlig samvaro. Det nya klubbhuset har ritats av Matters. Inomhus har medlemmarna nu tillgång till bastu med panoramautsikt över vattnet och horisonten. Det stora entrérummet med pentry har klätts med Troldtekt akustikplattor som understryker den varma känslan och ger bra akustik.

Søhesten vid Godsbanen i Aarhus är ett flerbostadshus som varierar från tio ner till tre våningar. Uppifrån liknar de förskjutna byggnaderna en sjöhäst som buktar sig från centrum mot den gröna Aarhus Ådal. Cubo Arkitekter har ritat projektet med svarta Troldtekt-tak i gemensamma utrymmen och Troldtekt i naturträ i trapphusen.

KAB Huset är en organisation för bostadsbolag och boende, och huset är utformat för att skapa en känsla av gemenskap. Henning Larsen Architects har både ritat byggnaden och stått för inredningen. Interiören domineras av trä – bland annat har Troldtekt i naturträ använts. I möteslokaler och callcenter finns Troldtekt ventilation som säkerställer ett intag av frisk luft utan drag, buller eller synliga installationer.

Odsherred Teater, som är ritat av Christensen & Co Arkitekter, är ett kulturcenter som riktar sig mot lokalsamhället. Fasadens svarta terrakottategel påminner om en scenridå, och fasaden med stora fönster gör att förbipasserande kan blicka in mot livet på teatern. Svart Troldtekt bidrar till att säkerställa bra akustik inomhus.