Det regnar stjärnor över särpräglade restauranger i Norden

Michelinguiden har nu delat ut sina stjärnor för 2023 till de bästa nordiska restaurangerna. Både helt nya och mer välkända matställen fick plats i årets stjärnparad. Och även denna gång finns flera restauranger med Troldtekt akustiklösningar med på listan.

14.06.2023
Akustiktak från Troldtekt på restaurang

Den finska staden Åbo stod på måndagen den 12 juni värd för gastronomins festdag – den årliga utdelningen av de nordiska Michelinstjärnorna.

42 nya restauranger har kommit med i guiden, som nu omfattar totalt 271 restauranger i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Bland dem har 81 fått stjärnor. De övriga har fått andra erkännanden – däribland en Bib Gourmand för hög kvalitet eller Michelins gröna klöver för fokus på hållbarhet. 

Michelinguiden tilldelar stjärnorna efter matens kvalitet. Men på flera av de uppmärksammade restaurangerna går det att kombinera den unika matupplevelsen med akustisk komfort. Även 2023 glänser stjärnorna över flera restauranger, där Troldtekts akustiklösningar har valts som en del av en interiör med karaktär.   

Stjärnor och klöver

Följande restauranger med Troldtekt lösningar ingår med stjärnor och/eller en grön klöver i 2023 års upplaga av Michelinguiden för Norden:

Troldtekt, Restaurant Domestic, Aarhus
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Domestic i Århus: En stjärna + grön klöver

Närvaro, ambitioner och lokala råvaror med fokus på hållbarhet är nyckelord på restaurangen i hjärtat av Århus. Vitmålade akustikplattor från Troldtekt är ett genomgående material som används i både restaurangen, "slyngelstuen" (rövarkulan) och orangeriet, där man ofta tar emot sällskap.

Se fler bilder och läs mer

Akustiktak från Troldtekt på restaurang
Photo: Helene Høyer Mikkelsen

Substans i Århus: En stjärna

Substans har flyttat till hamnstadsdelen Århus Ø, där gästerna kan få en fantastisk matupplevelse med utsikt över bukten och skogen från elfte våningen. Ett svartmålat Troldtekt tak bidrar till den behagliga stämningen.

Se fler bilder och läs mer

Akustiktak från Troldtekt på restaurang

Novel i Århus: Grön klöver

Även Novel, som är ny i Michelinguiden, ligger i stadsdelen Århus Ø. Köket har bland annat råvaror från egen odling, med ambitionen att lämna ett positivt klimatavtryck. Till inredningen har man valt Troldtekt akustiktak i naturgrå.

Troldtekt akustiktak är det naturliga valet för att säkerställa bra akustik på bl.a. restauranger
Photo: Tommy Kosior, Troldtekt A/S

Moment i Rønde: Grön klöver

Ägarna driver restaurangen på Djursland på östra Jyllands kust utifrån en önskan att uppnå så hög grad av hållbarhet som möjligt. Det smittar även av sig på inredningen, där det till exempel finns solceller och isolerande halmelement. Till undertaken har man valt Troldtekt i naturträ.

Se fler bilder och läs mer

Akustiktak från Troldtekt på restaurang
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Henne Kirkeby Kro på västra Jylland är återigen med på listan med hela två Michelin-stjärnor. Här har man inte valt Troldtekt i själva restaurangen, men däremot i  krogens frukostrestaurang Staldgården. 

Fler ställen med i guiden

Flera andra restauranger med Troldtekt akustiklösningar har också lyfts fram i årets guide – men utan stjärnor:

STUDIO i Köpenhamn

I Carlsbergbyen ligger STUDIO, som tolkar nordisk gastronomi med inspiration från andra delar av världen. Undertaken består av svartmålad Troldtekt som diskret absorberar ljudet i rummet med högt i tak.

Se fler bilder och läs mer

Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect MAA

MARK i Köpenhamn

Restaurangen, som ligger på Axeltorv, har en kärlek till danska råvaror. Inredningen understryker filosofin om ärliga material och ytor, bland annat med olika designvarianter av Troldtekt i såväl naturträ som svart och rött.

Se fler bilder och läs mer

Connection by Alan Bates i Köpenhamn

En av Köpenhamns minsta restauranger utgör ramen för en alldeles speciell gastronomisk upplevelse. Akustiken är en viktig del av denna upplevelse och därför har man valt Troldtekt v-line baserat på cementtypen FUTURECEM™ till taket.

Se fler bilder och läs mer

Ljudabsorberande träullsplattor från Troldtekt används ofta som akustiktak på restauranger
Photo: Helene Høyer Mikkelsen, architect

Sushi Anaba i Köpenhamn

Kocken Mads Battefeld lagar sushi på exklusivt sätt i restaurangen i Nordhavn i Köpenhamn. I den lilla, eleganta restaurangen har man valt svartmålad Troldtekt line med frästa, längsgående spår som en viktig och karakteristisk ljudabsorbent. 

Se fler bilder och läs mer

Troldtekt, Restaurant Tabu
Photo: Tommy Kosior

Tabu i Ålborg

Stället fokuserar på att kvalitetsmat, noga utvalt vin och behaglig akustik går hand i hand. Råvarorna är lokala, färska och ekologiska – och för att säkerställa den akustiska delen av upplevelsen har man valt Troldtekt i naturträ som tak.

Se fler bilder och läs mer

A terre i Köpenhamn

Här upplever gästerna det franska köket, men med inspiration hämtad från flera platser i världen. Till inredningen har man valt Troldtekt akustiktak i naturgrå.

Photo: BaraBild

Human i Göteborg

Här handlar värderingarna mycket om kvalitet och hållbarhet – och det är något som märks i såväl den säsongsbestämda menyn som i inredningen. Inredningen är nordisk med naturliga färger som beige och brunt kombinerat med en djupblå kontrastfärg. Till undertaken har man valt Troldtekt i naturträ.

Se fler bilder och läs mer

FAKTA: De nordiska Michelin-stjärnorna

  • Michelinguiden fördelade de nordiska stjärnorna på ett event i Åbo den 12 juni 2023.
  • I bedömningen av restaurangerna ingår kriterier som råvarukvalitet, hantverk, personlighet i menyn, kvalitet för pengarna och en enhetlig upplevelse vid olika tidpunkter.
  • 2023 fick 81 restauranger i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige antingen en, två eller tre stjärnor.
  • Guiden omfattar totalt 271 restauranger från Norden.