Troldtekt bidrar till en trevlig badupplevelse

Tak- och väggytor med Troldtekt akustikplattor absorberar effektivt ljudet av plask, rop och lek. Det bidrar till en behaglig akustik i simhallar.

De cementbundna träullsplattorna är samtidigt robusta och naturligt motståndskraftiga mot fukt. Dessutom ger de flexibla designmöjligheter och stor arkitektonisk frihet.

Valet av byggmaterial innebär särskilda utmaningar för arkitekter som ritar simhallar. Precis som i andra projekt ska materialen passa in estetiskt i det arkitektoniska uttrycket. Men det finns även en rad funktionella krav.

Simhallar är vanligtvis stora rum med högt i tak och ytor av glas eller betong. Akustiskt harmonierar de mindre bra med barns rop och lek. Därför är det viktigt att de stora tak- och väggytorna förses med material som har en hög absorptionskoefficient – alltså som effektivt dämpar ljuden.

Dessutom ställer miljöer med konstant hög luftfuktighet ytterligare krav på materialens styrka och fukttålighet. Slutligen rör det sig ofta om stora väggytor som kräver en genomtänkt visuell design.

Akustikplattor med naturliga fördelar

I många simhallar och byggnader vid friluftsbad väljer man att använda Troldtekts produkter, eftersom de cementbundna träullsplattornas naturliga egenskaper bidrar till att uppfylla kraven. Här kan du läsa om fem av de styrkor som gör Troldtekt till det perfekta valet.

God akustik

Troldtekt-plattornas öppna struktur absorberar ljudet effektivt. Det ger kortare efterklangstid och minimerar därmed bullret – både i själva simhallen och i anslutande områden (omklädningsrum, kafé m.m.).

>> Läs mer om god akustik

Naturlig styrka

Cementbunden träull bevarar råvarornas goda egenskaper – styrkan från cement och träets naturliga förmåga att andas. Troldtekt akustikplattor är fukttåliga och passar därför mycket bra som akustiktak i våtrum. Plattorna kan inte ruttna och är ingen grogrund för svamp eller andra mikroorganismer.

Troldtekt originalplattor är formstabila – även i fuktiga miljöer – vilket gör att de inte bågnar med tiden. DTI (Dansk Teknologisk Institut) har dokumenterat att Troldtekt-plattornas dimensioner bara ändras med 0,05 promille om luftfuktigheten i ett rum förändras med en procentenhet.

Enligt Troldtekts miljövarudeklaration (EPD) har akustikplattorna en livslängd på minst 50 år. Efter att ha tillverkat akustikplattor sedan 1935 är Troldtekts erfarenhet dock att de tekniska egenskaperna bibehålls i minst 75–80 år.

>> Läs mer om naturlig styrka

Hälsosamt inomhusklimat

Troldtekts akustikplattor är dessutom certifierade enligt de bästa kategorierna av Dansk Indeklima Mærkning, både vad gäller gas- och partikelemission.

Eftersom Troldtekts akustikplattor både kan absorbera och avge fukt bidrar de till att säkerställa ett inomhusklimat med rätt luftfuktighet. Luftfuktigheten påverkar användarnas upplevelse av komforten i ett rum.

>> Läs mer om hälsosamt inomhusklimat

Effektiv brandsäkerhet

Trä i sig är ett organiskt och brännbart material, men varje enskild träfiber i Troldtekt är omsluten och skyddad av cement. Därför är Troldtekt-plattorna brandsäkra utan att det krävs flamskyddsmedel eller farliga kemikalier.

Troldtekts akustikplattor är brandklassade enligt den europeiska standarden EN 13501. Brandklassningen för Troldtekts akustikplattor är B-s1,d0, vilket betecknar materialets reaktion vid brandpåverkan. I praktiken innebär det att Troldtekt är ett lättantändligt material som vid brand endast avger svag värme och nästan inte utvecklar någon rök.

>> Läs mer om effektiv brandsäkerhet

Flexibel design

Troldtekt finns med en rad olika designmöjligheter, som genom monteringssätt, särskilda färger eller CNC-bearbetning ger stora tak- och väggytor ett unikt uttryck och fungerar som ljudabsorberande designelement i arkitekturen.

Troldtekt designlösningar har samma goda tekniska egenskaper som de klassiska Troldtekt akustikplattorna.

>> Se designmöjligheterna

Dokumenterad hållbarhet

Troldtekt är certifierat på silvernivå i den internationellt erkända Cradle to Cradle-certifieringen.

Certifieringen har bland annat uppnåtts för att plattorna inte innehåller några ämnen som är skadliga för människor och miljö – och därför kan återföras till det biologiska kretsloppet som näringsämne eller till det tekniska kretsloppet som råvara vid cementtillverkning.

Dessutom har Rambøll kartlagt hur Troldtekt konkret bidrar till poängräkningen inom områden som totalekonomi, inomhusklimat och material i de ledande hållbarhetscertifieringarna DGNB, LEED och BREEAM.

>> Läs mer om dokumenterad hållbarhet

Enkel montering

Troldtekt monteras direkt på glespanel i tak och på väggar eller som undertak på ett skensystem – med dolda eller synliga skenor. När plattorna monteras behövs det bara några få skruvar per platta. Man behöver inte spackla eller måla efter montering.

I Troldtekt-sortimentet ingår specialdesignade skruvar anpassade till plattornas strukturer och standardfärger. Om du väljer specialfärgade Troldtekt-plattor kan du få med extra färg att doppa skruvarna i.

Troldtekts skruvar är korrosionsbeständiga och testade med hjälp av saltdimma i korrosiv atmosfär. Strukturskruven för montering i stål finns dessutom i en extra korrosionsskyddad variant, C5, för särskilt aggressiva miljöer. Det innebär att man till Troldtekt undertak i simhallar kan välja ett komplett skensystem, där både skenor och skruvar är C5-klassade.

>> Läs mer om montering

Få inspiration till färg och funktion

Här på webbplatsen hittar du massor av inspirerande case, som visar hur Troldtekt har använts i både simhallar och på friluftsbad.

Inspiration hittar du också i galleriet nedan.

Troldtekt_Stenungsund

Stenungsund Arena

Stenungsund Arena är ett dynamiskt idrottscentrum och en mötesplats i södra Stenungsunds. Arenan har utvecklats till ett modernt idrottskomplex som tillsammans med den omgivande parkmiljön även erbjuder plats för rekreation.
Troldtekt, Hallenbad Münster-Kinderhaus

Simhall Münster-Kinderhaus

Den 28 juli 2014 är en dag som invånarna i Münster sent ska glömma. Då upplevde staden nämligen ett skyfall av en kaliber som aldrig tidigare skådats i Tyskland. Även stadshuset i stadsdelen Münster-Kinderhaus drabbades av översvämningarna. Simhallen, som befinner sig inuti byggnadskomplexet, hade också fått sin beskärda del av vattenmängderna.
Troldtekt Vestre Fjordpark

Vestre Fjordpark

Vestre Fjordpark i Aalborg har blivit en populär plats där alla kan njuta av natur och friluftsliv. Det återuppståndna friluftsbadet har just fått ännu ett pris, Architizer A+Award, för den fina balansen mellan natur och arkitektur.
Troldtekt Eura SE 2

Eura Sportscenter

Eura ligger i västra Finland. Området är ett av de ställen i Finland där man hittar flest förhistoriska fynd och gör arkeologiska utgrävningar.

Gigantium

Gigantium är ett idrotts- och kulturcenter i Ålborg, som består av en sporthall, en idrottshall och två ishallar. Den nybyggda simhallen ger hela anläggningen en yta som är 35 000 m2.
Takbeklädnad med akustikplattor från Troldtekt i simhall

Balneon

Det var med visst vemod som medarbetarna packade ner det sista inför flytten från den gamla simhallen i Neustadt am Rübenberge. Men desto roligare blev det från och med maj att kunna bedriva verksamheten på ett smidigt sätt och få ägna sig åt badgästernas säkerhet i den nya simhallen och naturbadet med bastu. Byggprocessen har pågått i cirka två år och nu kan vattendjur och bastufantaster besöka regionens fantastiska simhall.