Troldtekt-korthus som inramning för biennal

Rising Architecture Week bjuder på flera arkitekturevenemang i Aarhus, Europas kulturhuvudstad 2017. I den kreativa miljön på Godsbanen intar det tyska arkitektkollektivet Raumlabor scenen, med en imponerande Troldtekt-installation.

Installationen består av Troldtekt akustikplattor, uppbyggda till ett fem meter högt ”korthus”. När biennalen är över kan plattorna tas ner och återanvändas i byggnaden, betonar arkitekterna.

Rising Architecture Week etablerades som internationell arkitekturbiennal 2015 och är arkitekturens huvudevent i Aarhus under året som Europeisk kulturhuvudstad. Biennalen försöker se med nya ögon på samhälle, stad och liv, för att försöka hitta svar på hur arkitekturen kan bidra till att lösa framtidens utmaningar.

Detta ska ske bland annat genom en konferens på Godsbanen, där deltagare som Daan Roosegarde (Nederländerna), Jan Gehl (Danmark), Rob Adams (Australien) och John Thackra (Storbritannien) medverkar. ”Den Rå Hal”, Godsbanens storhall, kommer att anpassas av det tyska arkitektkollektivet Raumlabor.

Med hjälp av vita Troldtekt akustikplattor tänker arkitekterna bygga ett fem meter högt ”korthus” som delar in hallen i tre områden: ett scenområde, ett loungeområde och ett workshopområde. Här beskriver Francesco Apuzzo, arkitekt i Raumlabor, tanken bakom installationen.

 

Hur skulle du beskriva er Troldtekt-installation?

– Hallen på Godsbanen är en stor öppen yta som domineras av den vackra träkonstruktionen i taket. De höga väggar som vi bygger av Troldtekts akustikplattor, delar in konferensområdet i mindre sektioner som deltagarna kan förflytta sig mellan. Samtidigt ska väggarna förhindra att man ser hela konferensområdet vid första ögonkastet.

Vad är den konstnärliga tanken bakom installationen?

– Väggarna bygger vi uteslutande genom att stapla akustikplattorna i olika mönster. Det sker ingen tillskärning av plattorna, och inga skruvar används. Materialet ger därför samma industrikänsla som i en produktionshall.

Inom modern produktion strävar man efter att spara tid och energi i syfte att minska produktionskostnaderna, men även för att uppnå hållbart resursnyttjande. Vi försöker överföra sådana tankegångar till det här projektet, genom att minimera resursförbrukningen i den tillfälliga installationen.

Akustikplattorna tas tillfälligt från Troldtekts lager för att användas på ett nytt, överraskande sätt, men efter konferensens slut kan akustikplattorna användas så som det är tänkt från början.

Vilken upplevelse vill ni ge konferensens deltagare?

– När vi etablerar en ny miljö i en befintlig byggnad, skapar vi en struktur som är oberoende av byggnadens huvudaxel och orientering. Meningen med den nya strukturen är att den ska erbjuda ett antal välkomnande och behagliga områden för fördjupning, så att deltagarna kan koncentrera sig och bidra till diskussionerna. I det hänseendet är vi särskilt nöjda över Troldtekt-plattornas akustiska egenskaper och förmåga att skapa ett behagligt inomhusklimat.

 

Rising Architecture Week handlar om nytänkande och att utveckla lösningar på utmaningar i samhället. Vilka utmaningar vill ni lösa med er Troldtekt-installation?

– En av de viktigaste aspekterna i vårt yrkesfack, i synnerhet när man arbetar med tillfällig arkitektur, är att ha ett respektfullt förhållningssätt till resursnyttjande och avfallsminimering. Vi uppfattar inte det som en begränsning, utan som en möjlighet att uppmärksamma yrkesskicklighet och ett gott hantverk.

Installationen under Rising Architecture Week är ett exempel på hur sådana tankar kan överföras till många andra situationer och projekt av olika format. Det här är väldigt relevant, eftersom alla byggnader och aktiviteter i samhället kan betraktas som tillfälliga.

Fakta om Raumlabor

  • Raumlabor är ett Berlin-baserat arkitektkollektiv som har funnits sedan 1999.
  • Arkitekterna i kollektivet arbetar med urban design, arkitektonisk design, konstruktion, interaktiva miljöer och research.
  • Raumlabor fokuserar i synnerhet på offentliga rum, stadsomvandling och gränsen mellan det offentliga och privata.
  • Läs mer om Raumlabor 

Arkitektur i storstäderna

De största danska städerna omnämns ofta internationellt som några av världens mest sevärda. Följ med på en virtuell arkitekturresa till Köpenhamn och Århus.

Lär dig om rumsakustik

God akustik är viktigt för trivseln i hemmet, i skolan och på jobbet. Lär dig om god akustik och de viktigaste grundbegreppen. Se film här.

Tips för montering av Troldtekt - se video här!

Få råd och vägledning för korrekt montering av Troldtekt akustiklösningar. Dessa animerad film sammanför de viktigaste stegen för korrekt montering. Se mer.

Produktionen av Troldtekt akustikplattor - Se film här!

Följ med på en rundtur genom vår produktion och se hur Troldtekt akustikplattor blir till ‒ hela vägen från råvaror till slutprodukten.

Troldtekt film om hållbarhet

Med Cradle to Cradle-principerna som strategiskt styrredskap säkerställer Troldtekt kontinuitet och utveckling i vårt hållbarhetsarbete. Se film!

Troldtekt tävlingar och priser - se video här!

Lär dig om vår WOOD WOOL Award och Troldtekt Award och titta på presentationer av tidigare vinnare och projekter. Se film här.

De har valt Troldtekt akustik - se film!

Låt dig inspireras av de här filmerna med familjer som berättar sina historier om akustiken i sina hem både före och efter de fick Troldtekts akustiktak. Se film.

Produkter

Låt dig inspireras av en visuell rundtur i Troldtekt showroom i Hamburg.

Troldtekt baserat på FUTURECEM

Akustikplattor med lägre koldioxidavtryck.

Troldtekt Brand video

Här kan du se en presentation av Troldtekts akustiklösningar – från produktion till montering.